Leacuri din grădină: Muguri de brad

Bradul este un remediu utilizat încă din antichitate pentru vindecarea diferitelor boli. Oamenii munților și nu numai spun că bradul reprezintă o minune a sănătății.

Bradul este un gen care cuprinde aproximativ 45-55 de specii de conifere din familia Pinaceae, răspândite preponderent în zonele muntoase ale emisferei nordice.

Bradul alb (Abies alba) și molidul (Picea abies) sunt arbori din grupa coniferelor, de talie mare, care cresc la noi mai ales în zonele de munte. Speciile de molid și de brad se recunosc ușor după frunzele în formă de ac, care sunt scurte și rigide, precum și după conurile lor cu solzi asemănători peștilor.

Bradul alb (Abies alba) se întâlnește doar în unele zone montane ale Europei. În timpul glaciației cuaternare, s-a răspândit în Europa Centrală, întâlnindu-se astăzi în Munții Pirinei, Rodopi și Carpați. Rude ale bradului alb se întâlnesc în diferite regiuni ale globului. Limita estică a bradului alb este trasată de Carpații Orientali.

Pe lângă valoarea economică, ecologică și estetică deosebită, aceste rășinoase ascund și virtuți tămăduitoare. Bradul se mai utilizează în cosmetică, alimentație (sucuri naturale din muguri) și diverse tratamente.

Valoarea terapeutică a mugurilor de brad

Pentru diverse terapii se folosesc mugurii de brad sau de molid care se formează primăvara devreme. Au o culoare deosebită, de verde crud, catifelat. Perioada de recoltare poate începe în prima jumătate a lunii mai și se poate extinde chiar și în luna iunie în unele zone mai înalte, zone montane. Sunt indicate zonele nepoluate. Se recoltează când dimensiunile au ajuns la 3 cm și nu au depășit 7 cm.

După culegere, mugurii de brad pot fi consumați cruzi pentru stimularea poftei de mâncare sau pentru împrospătarea respirației. Ca și bradul, mugurii au proprietăți antimicrobiene, ajută la vindecarea mai rapidă a bolilor respiratorii și la stimularea sistemului imunitar.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata