Leacuri din grădină: Pătrunjelul

Cu mai bine de 2 500 de ani în urmă, pătrunjelul era folosit ca plantă medicinală şi chiar îi erau atribuite proprietăţi ezoterice. Strămoşii noştri, dacii, utilizau pătrunjelul ca elixir al frumuseţii, grecii îl considerau sacru, o iarbă a virtuţii şi a bărbăţiei prin excelenţă, iar romanii considerau că aceasta îi ajută să învingă teama de moarte şi o ţin departe. Abia din Evul Mediu, pătrunjelul a devenit condiment de nelipsit din toate bucătăriile.

Pătrunjelul (Petroselinum crispum) este o plantă erbacee legumicolă, cu tulpina înaltă, cultivată pentru rădăcina pivotantă, albă şi pentru frunzele ei aromate, întrebuinţate în alimentaţie şi în medicina naturistă. Poartă şi denumirile de găgăuţ, pătlăgele (pl.), pătrunjică sau petersil.

Puţine medicamente din lume se pot compara ca eficienţă cu această plantă, care, corect preparată şi administrată, are o acţiune terapeutică extrem de intensă. Atât de intensă, încât laboratoarele unor universităţi şi firme farmaceutice prestigioase din lume l-au luat în studiu pentru a-i afla tainele.

Pătrunjelul este o plantă gustoasă foarte bogată în vitamine, de la care se utilizează, atât în bucătărie, cât şi în scop terapeutic, toate părţile componente, atât frunzele cât şi rădăcina.

Este bogat în vitamine şi minerale, conţinând vitaminele A, C, E, complexul vitaminic B, mangan, fier, calciu, magneziu, fosfor, potasiu, sodiu, acid folic, clorofilă, sulf şi iod. De asemenea, această plantă mai conţine şi unul din amonoacizii (componente ale proteinelor) cu proprietăţi anticanceroase, mai exact histidina.

Cercetările au arătat că această plantă are în compoziţie de patru ori mai multă vitamina C decât o portocală, mai multe proteine decât două ouă la un loc şi mai mult fier decât renumitul spanac. În compoziţia sa, pătrunjelul deţine un valoros depozit de substanţe nutritive care ţin la distanţă 100 de boli.

Puternic aromat este cea mai populară ”verdeaţă” pentru gătit, însă şi una dintre cele mai puternice 7 plante — medicament de pe planetă, completând lista alături de: ghimbir, oregano, scorţişoară, salvie, turmeric şi ardeii iuţi.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata