LEACURI DIN GRĂDINĂ: Piersici

Piersica este un fruct aromat cu origine exotică și cu o istorie ce datează din secolul al X-lea. Piersicile sunt originare din China, unde piersicul era perceput ca fiind „pomul vieții”. Vechii perși au făcut cunoscute aceste fructe și în Imperiul Roman, romanii numindu-le „mărul persan”.

Piersicul (Prunus persica) este un arbore care atinge 8 m înălțime. În Europa Centrală, piersicul pentru a fi ferit de frig, este plantat în podgorii de viță de vie. Pomii sunt sensibili la frig, de acea se practică frecvent altoirea prunului cu mlădițe de piersic.

În prezent, piersicul se găsește pe tot mapamondul, fiind un pom fructifer destul de comun.

Indiferent de soiul lor, piersicile au proprietăți medicinale nebănuit de puternice, de care putem beneficia din plin, cu o condiție: să știm cum să le consumăm. Au un conținut mare de vitamina C, E și provitamina A și alte 6 tipuri de vitamina B (tiamina, riboflavina, vitamina B6, niacin, acid pantotenic, acid folic). Acestea mai au în componența lor fier, magneziu, fosfor, zinc, iod, potasiu și seleniu. Conțin, de asemenea, cantități deloc neglijabile de fitonutrienți, antioxidanți și carotenoizi, fibre. Cea mai mare parte a mineralelor din piersică sunt concentrate în zona din interiorul fructului, de culoare roșiatică.

Aceste fructe se pot consuma sub formă crudă, suc, compot sau confiate. Piersica se poate congela și se poate conserva sub formă de gem de piersici, care păstrează cea mai mare parte a beneficiilor fructului proaspăt.

Frunzele și florile de piersic se pot folosi sub formă de ceai, pentru acțiunea lor antiseptică, depurativă și de combatere a infecțiilor parazitare.

Piersicile sunt bogate în beta caroten, care se transformă în Vitamina A în corp, ce ajută la menținerea unei vederi sănătoase, previne apariția degenerescenței maculare și protejează retina de pericolul radicalilor liberi. Piersicile conțin două carotenoide, luteina și zeaxantina, care previn apariția cataractei.

Prezenta magneziului în piersici ne ajută să menținem la distanță stresul și anxietatea. Vitamina B prezentă și ea în fruct are efecte asemănătoare serotoninei, numită și „hormonul fericirii”.

Piersicile pot fi aliatul nostru în lupta cu surplusul de kilograme. Prin compuși bioactivi previn apariția obezității și a bolilor asociate cu aceasta. Prin asimilarea nutrienților din piersică, organismul arde mai multe calorii decât conține fructul în sine.

Piersica nu conține nicio unitate de sodiu, ceea ce face ca acest fruct să fie perfect pentru persoanele care suferă un dezechilibru al raportului de sodiu și potasiu, și pentru cele cărora le este recomandată o dietă săracă în sodiu. Combinate, toate aceste beneficii fac din piersici fructul perfect pentru persoanele care au afecțiuni ale rinichiului.

Au un efect benefic și împotriva astmului, bronșitei, tusei seci și hipertensiunii.

Conțin multe fibre, care ne ajută în echilibrarea tranzitului intestinal și în combaterea unor boli precum constipația, ulcerul, gastrita sau hemoroizii. În plus, piersicile sunt bune pentru a scăpa de toxinele din stomac și previn astfel apariția unor boli.

Vitaminele și mineralele din piersici sunt cele care ne ajută în perioada de sarcină. Ajută în absorbția fierului, precum și în prevenirea crampelor și stării de oboseală, o caracteristică generală întâlnită în sarcină.

Piersicile sunt pline de compuși fenolici și carotenoizi, ce ne ajută să luptăm împotriva diferitelor tipuri de cancer, precum cel de sân, de plămâni sau de colon.

Vitamina C din piersică ține la distanță radicalii liberi și ne face pielea mai elastică și mai fermă. Studiile au arătat că zeaxantina și luteina din piersica au efecte anti-inflamatorii asupra deteriorării celulelor pielii cauzate de razele ultraviolete.

Piersicile proaspete sunt, în general, bine tolerate de organism, însă puful de la suprafața cojii, care conține substanțe cu rol de apărare, poate declanșa reacții alergice. Persoanele alergice la piersici pot consuma nectarinele, care au un potențial alergic mult mai redus, fiind foarte bine tolerate de sistemul digestiv. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata