Leacuri din grădină: Ridichile de lună

Calităţile terapeutice ale ridichilor de primăvară au fost un subiect despre care însuşi Herodot povesteşte că egiptenii le apreciau foarte mult, în timp ce grecii ofereau zeilor lor ridichi de aur.

Pentru prima dată însă, ridichile au fost menţionate într-o reţetă chinezească în secolul al XI-lea îHr.

Ridichile (Raphanus sativus) provin încă din antichitate, iar originea lor se află undeva la graniţa dintre Europa şi Vestul Asiei. Reprezintă una dintre legumele, care cresc cel mai rapid, fiind gata de cules în aproximativ trei săptămâni de la data plantării.

Există ridichi roşii, albe, negre şi galbene, cu dimensiuni variate, de la micuţele ridichi roşii de primavară până la deţinătoarea recordului Guiness, care cântărea 31,2 kilograme.

Ridichile de lună trebuie să fie mici, ferme şi netede, de un roşu aprins, plin de viaţă, în timp ce ridichile negre trebuie să fie grele.

Ridichile sunt legume bogate în acid ascorbic (vitamina C, 100 de grame de ridichi asigurând un sfert din necesarul zilnic al organismului), acid folic, potasiu şi cu un conţinut mediu de vitamina B6, riboflavina, magneziu, cupru, zinc, fier şi calciu. De asemenea, conţin zahăr şi fibre.

Seminţele de ridichi pot deveni un ingredient important pentru obţinerea biocarburanţilor, deoarece au un conţinut de 48% de ulei, care nu este comestibil pentru organismul uman.

Frunzele proaspete de ridichii au efect vitaminizant şi detoxifiant şi deci nu trebuie aruncate. Pot fi folosite în ciorbe şi salate.

Rădăcinile ridichilor sunt, de asemenea, un adevărat elixir pentru rinichii.

Această mică şi roşiatică legumă, ridichea, extrem de populară în preferinţele culinare ale românilor, ajută cu succes în tratarea mai multor afecţiuni. În medicina populară, ridichile sunt folosite pentru îmbunătăţirea digestiei, împotriva depresiei şi a oboselii, contra tusei, în insuficienţă hepatică, boli reumatice, paraziţi intestinali, astm, alergii, pietre la rinichi.

Ridichile roşii de primăvară oferă o mulţime de beneficii nutriţionale, sunt prietenoase cu silueta şi taie apetitul.

Specialiştii recomandă consumul de ridichi pentru faptul că sunt bogate în fibre (benefice tranzitului intestinal, dar şi siluetei — pentru că fibrele induc mai repede saţietatea), pentru că sunt sărace în calorii şi pentru că oferă multă vitamina C (adică, vitalitate) şi vitamina B9 (necesară reînnoirii celulare).

Datorită conţinutului de acid folic, vitamina C şi antocianine, ridichile sunt foarte eficiente în combaterea cancerului de colon, intestinal, de rinichi şi de stomac.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata