LEACURI DIN GRĂDINĂ: Zmeura

Zmeura, fructul tinereții veșnice, cu un gust inconfundabil, își are originea în Asia. Numită și „regina fructelor de pădure”, ea se găsește, astăzi, pe toată suprafața globului.

Primele mențiuni despre zmeură au fost consemnate în 1548 într-o carte, scrisă în limba engleză, despre beneficiile medicale ale plantelor.

Zmeurul este un arbust peren, care aparține genului Rubus, din familia Rosaceae. Florile au dimensiuni mici și culoarea albă. Este o plantă specifică zonelor temperate, ca atare, aceasta este întâlnită frecvent și în România. Pentru o dezvoltare optimă, arbustul are nevoie de soare și apă. Fructele sale sunt dulci-acrișoare și foarte aromate. Culoarea acestora poate fi roșie, galbenă sau chiar vișiniu închis spre negru. La noi în țară se întâlnesc mai ales cele de culoare roșie.

Fructele sunt foarte apreciate și utilizate atât pentru a fi consumate proaspete cât și preparate. Zmeura conține o cantitate semnificativă de polifenoli antioxidanți, vitaminele B1, B2 și B3, acid folic, cupru și fier. Sunt o sursă bogată de vitamina C, magneziu și fibre, necesare unei bune funcționări a organismului.

Frunzele, în stare proaspătă sau uscată sunt folosite în medicină ca ceaiuri. Acestea au un gust astringent și au următoarele efecte: reduc sângerările din timpul menstruației, relaxează uterul, întăresc pereții uterini și diminuează spasmele intestinale și crampele menstruale, sporesc lactația, susțin sănătatea unghiilor, a oaselor, a dinților, a gingiei și a pielii, combat diareea și grețurile de dimineață.

Uleiul din semințe de zmeură este bogat în vitamina E, acizi grași Omega-3 și are un factor de protecție solară de 25-50.

Din zmeură se extrage o substanță numită zilitol, care ajută la tratarea și/sau prevenirea cariilor dentare.

Zmeura, săracă în calorii și bogată în fibre, este esențială în alimentația zilnică. Fibrele insolubile ajută la menținerea greutății corpului iar cele solubile scad nivelul colesterolului, protejând vasele sangvine de depunerile de grăsime și prevenind astfel instalarea unor afecțiuni severe.

Studii preliminarii asupra consumului regulat de zmeură au demonstrat că acesta poate fi benefic împotriva inflamațiilor, diabetului, alergiilor și a degradării vederii odată cu îmbătrânirea. Studiile arată că persoanele care consumă zmeură de cel puțin cinci ori pe săptămână au un risc mai scăzut cu 36% de a face degenerescență maculară, față de persoanele care consumă mai rar sau deloc aceste fructe. Consumul zilnic al acestui fruct ne poate feri de numeroase probleme de sănătate precum cancerul, obezitatea, afecțiunile cardiovasculare și infertilitatea.

Prin conținutul de antioxidanți, de 10 ori mai mare decât cel al roșiilor și de 50 de ori mai mare decât al căpșunilor, protejează celulele împotriva deteriorării cauzată de moleculele instabile, numite și radicali liberi. Zmeura conține, de asemenea, acid elagic despre care se spune că este un compus anti-carcinogenic.

Antocianinele, coloranții care dau culoarea zmeurei, pot, de asemenea, să confere strălucire pielii. În plus, ei stimulează producerea colagenului, menținând tenul impecabil, împiedicând astfel apariția ridurilor de expresie. Mai mult decât atât, antocianinele ajută la eliminarea bacteriilor și a ciupercilor care se pot dezvolta pe suprafața pielii, prevenind infecțiile și apariția coșurilor.

Cercetările științifice arată că zmeura este extrem de bogată în substanțe cu efect antioxidant, fiind chiar cel mai puternic fruct în acest sens.

Datorită conținutului de potasiu, zmeura previne riscul atacului miocardic și menține tensiunea sângelui, iar mineralele precum fierul, cuprul și magneziul ajută la producerea globulelor roșii, ținând la distanță anemia și prevenind oboseala.

Zmeura poate fi consumată în doze de 150-200 de grame zilnic de către persoanele cu diabet, deoarece conține foarte puține zaharuri, care nu duc la creșteri notabile ale glicemiei. Mai mult, curele lungi cu zmeură stabilizează glicemia și stimulează pancreasul. Tratamentul cu zmeură este foarte eficient, mai ales pentru prevenirea complicațiilor cardiovasculare ale diabetului.

Prin conținutul unei importante cantități de potasiu, mangan, cupru, fier și magneziu, ajută la controlul tensiunii arteriale și al pulsului cardiac.

Fenolii și acidul salicilic din zmeură reduc inflamațiile articulare, calmează durerile și ajută la îmbunătățirea mobilității articulare. Având un conținut bogat de vitamina C, zmeura previne riscul apariției reumatismului.

Conform unor studii de laborator, oxalații din zmeură pot provoca probleme de sănătate celor care au pietre la rinichi sau coleist. Aceeași substanță poate fi responsabilă pentru insuficiența absorbție a calciului în organism. De asemenea, pentru că zmeura conține salicilați, persoanele alergice la aspirină trebuie să evite consumul ei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata