Lecţie de business: de pe scena Filarmonicii, muzicieni în sălile de nunţi

Doi tineri absolvenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca, violonistul Gergely Balint şi pianistul Kosa Krisztian au avut în urmă cu mai bine de zece ani o iniţiativă pe cât de îndrăzneaţă pe atât de novatoare: aceea de a cânta muzică nu numai pe scenele sălilor de concerte, ci şi în localurile selecte din Cluj sau din ţară, scrie translivaniareporter.ro

Cine nu îi cunoaşte din concertele Filarmonicii de Stat Transilvania sau din orchestrele celor două Opere clujene, cu siguranţă i-a văzut la unul din zecile de evenimente la care iau parte în cursul unui an în calitate de invitaţi. Doi tineri absolvenţi ai Academiei de Muzică Gheorghe Dima Cluj Napoca, violonistul Gergely Balint şi pianistul Kosa Krisztian au avut în urmă cu mai bine de zece ani o iniţiativă pe cât de îndrăzneaţă pe atât de novatoare: aceea de a cânta muzică nu numai pe scenele sălilor de concerte, ci şi în localurile selecte din Cluj sau din ţară.

Prin organizarea concertului Anotimpurile de Vivaldi, care s-a desfăşurat în 2010 în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, echipa celor doi muzicieni a reuşit să atragă atenţia a peste 4000 de persoane pentru care concertele de muzică clasică în aer liber, erau până atunci o necunoscută.

În urma solicitărilor tot mai dese de a fi prezenţi la diverse evenimente, astăzi au ajuns să onoreze anual peste 100 de invitaţii, într-o formulă mult mai extinsă.

“Momentan avem trei sau patru cvartete, în total selectând 18 artişti din Filamonica de Stat Transilvania, Opera Naţională Română şi Opera Maghiară. Am dorit să ne extindem pentru că ne-am gândit că o mini orchestră sună incomparabil mai bine decât doar o vioară sau un pian. Colegii noştri au fost foarte deschişi şi interesaţi să facă parte din echipa noastră”, a declarat  Gergely Balint. Astfel, în 2006 “Weddingmusic” a fost prima formaţie artistică de muzică live care se prezintă la un târg de nunţi.

“La acea vreme eram absolut singurii care au venit cu această idee. Cineva ne spunea că nu crede că vom rezista pe piaţa nunţilor cu muzică de salon, însă am dovedit contrariul. Între timp au apărut circa 6-7 formaţii care ne concurează, dar orice concurenţă noi o considerăm constructivă”, a spus muzicianul. Gergely Balint are 32 de ani şi este artist-instrumentist la Filarmonica clujeană de aproximativ zece ani. De atunci, tânărul s-a validat ca impresar avându-l pe colegul său Kosa Krisztian, în calitate de asociat.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata