Lecţie de business: de pe scena Filarmonicii, muzicieni în sălile de nunţi

 

  • Cu Mocăniţa, sub clar de Lună

Unul dintre concertele neconvenţionale la care au luat parte muzicienii clujeni a fost în 2010 pe Valea Vaserului. În acest an, pentru a cincea oară consecutiv artiştii vor parcurge din nou traseul Mocăniţei pentru a delecta turiştii, sub clar de Lună, cu muzica lor. În urma demersurilor oficiale, în 2010, firma condusă de Gergely Balint şi Kosa Krisztian a devenit agenţie de organizare spectacole şi impresariere artistică, iar pe plan regional este singura agenţie de acest gen avizată de Ministerul Culturii. Ca urmare, concertul de gală al Balului Operei din Cluj-Napoca a fost susţinut de formaţia Classis, impresariată de agenţia muzicienilor clujeni.

Formaţia este compusă din şase artişti: doua viori, violă, violoncel, contrabas şi pian. Un alt proiect muzical al agenţiei este şi formaţia Anatholis, compusă din soliştii vocali ai Operei Naţionale, care de asemenea este solicitată pentru participarea la diferite evenimente.

 “Avem o strategie pentru a ajunge şi la acele categorii care nu îşi permit să aloce bugete mari pentru o formaţie de muzică live. Preţul variază de la 250-280 de euro în sus, în funcţie de numărul muzicienilor din formaţie şi de instrumentul pe care îl solicită cei interesaţi”, explică Gergely Balint.

 

  • Succesul unei idei bune

Gergely Balint a avut ocazia să fi angajatul unor orchestre din Franţa şi din Italia unde a stat o lună, având toate condiţiile să rămână acolo. Fiind local-patriot însă, a decis să se întoarcă în Cluj.

Sunt ferm convins că voi rămâne în Cluj şi în continuare şi nu doresc să plec. Clujul îmi oferă absolut tot. Dacă suntem serioşi în ceea ce facem, Clujul ne oferă mai multe decât alte oraşe europene, cu atât mai mult pe plan artistic. Ce mi-aş dori eu în Cluj în calitate de muzician ar fi atitudine din partea autorităţilor şi mai mult respect faţă de valori, în general. Dacă s-ar investi în valorile culturale, atunci altfel am simţi atmosfera în oraş”, remarcă Gergely Balint.

“Afacerea” pe care au pus-o pe picioare cei doi muzicieni ai Filarmonicii de Stat Transilvania este o dovadă în plus că o idee bună nu dă greş atunci când este susţinută. “Tinerii care au iniţiative le recomand să le pună în aplicare. Nouă ni se spunea că doar folclorul şi manelele au succes în piaţa nunţilor, însă nu ne-am descurajat. În niciun caz nu ne-am luat după părerile altora”, îi atenţionează Gergely Balint pe tinerii muzicieni aflaţi la început de carieră.

Compania clujeană de organizare evenimente şi impresariat artistic Weddingmusic a fost singura firmă din România care a participat la WOMEX (WOrld Music EXpo), cel mai mare târg de muzică organizat la Copenhaga între 25-30 octombrie 2011. Luna aceasta muzicienii au participat cu oferta lor la cele două târguri de nunţi din Cluj, la Muzeul de Artă şi la Grand Hotel Italia.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata