Legătura dintre grăsimile din alimentaţie şi cancer

Obezitatea este în mod frecvent un factor ignorat care poate contribui la un risc mai mare de cancer, totuşi, mai puţin de 10% dintre persoanele din Statele Unite cunosc acest fapt.

Conform Institutului Naţional de studiu a cancerului din Statele Unite, se estimează că aproximativ 84.000 de cazuri anuale de cancer sunt relaţionate cu obezitatea. Obezitatea poate afecta de asemenea eficienţa tratamentelor în cazurile de cancer.

Datorită creşterii ratelor de obezitate în particular în cazul copiilor mici, înţelegerea corectă a acestei legături dintre obezitate şi cancer, este de o importanţă vitală.

 Obezitatea infantilă s-a triplat din anul 1980, iar unul din cinci copii are deja o supragreutate corporală la vârsta de şase ani; în prezent, 17% dintre copii şi adolescenţi sunt obezi. Din păcate, obezitatea infantilă a devenit atât de frecventă, încât mulţi părinţi nu recunosc faptul că copiii lor au de fapt un exces de greutate corporală.

Cu toate că acceptarea corpului este un lucru pozitiv, aceasta poate fi de asemenea periculoasă dacă factorii puternici de risc pentru o boală letală sunt pur şi simplu ignoraţi şi consideraţi ca făcând parte din procesele „normale”.

Aşa cum s-a semnalat într-un comunicat recent despre obezitate şi cancer realizat de Societatea Americană de Oncologie Clinică 6 (ASCO este sigla sa în engleză), obezitatea „depăşeşte deja rapid tutunul ca principală cauză prevenibilă a cancerului.” Pentru a combate această cauză a cancerului, ASCO a stabilit o „iniţiativă multifaţetară,” care include:

– Educarea persoanelor pentru a crea o conştientizare a evidenţelor care relaţionează în mod direct obezitatea şi cancerul;

– Instrumentele şi resursele pentru a ajuta medicii oncologi să trateze obezitatea pacienţilor;

– Cercetările medicale specifice;

– Adoptarea unor politici şi sisteme de educare eficiente pentru combaterea factorilor sociali care contribuie la apariţia obezităţii şi îmbunătăţirea accesului la serviciile de control a greutăţii în cazul pacienţilor cu cancer.

Alimentele procesate cauzează obezitate şi epidemii de cancer

 Epidemia de obezitate este în mod direct relaţionată cu consumul excesiv de zahăr (practic toate alimentele procesate conţin zahăr şi fructoză ascunsă, inclusiv alimentele pentru copii, iar acesta este de asemenea un important factor determinant pentru epidemia de cancer.

Legătura dintre un consum ridicat de zahăr, obezitate şi cancer se poate rezuma în câteva cuvinte cheie: rezistenţa la insulină. Atât obezitatea cât şi cancerul pot apărea atunci când corpul îşi pierde capacitatea de a arde grăsimea ca şi combustibil.

 Zahărul cauzează de asemenea inflamaţia cronică, ceea ce creşte implicit riscul de cancer. Aşa cum se semnalează într-un articol prezentat de postul de televiziune CNN:

 „Țesutul gras produce de asemenea hormoni numite adipokine, care pot stimula o inhibare a creşterii celulare… Dacă aceşti hormoni nu sunt echilibraţi, corpul nu va putea combate în mod adecvat daunele celulare.”

Una dintre modalităţile cele mai eficiente pentru a combate rezistenţa la insulină este postul intermitent, împreună cu unele schimbări de bază în alimentaţie, care fac parte din restrângerea consumului de zahăr şi fructoză şi înlocuirea carbohidraţilor cu grăsimi sănătoase.

Studiile demonstrează legătura dintre obezitate şi cancer

Un număr destul de mare de studii au relaţionat obezitatea cu un risc mai mare de apariţie a diferite tipuri de cancer, inclusiv cancerul de colon, esofag, rinichi, sân şi pancreas, astfel ca un mai mare risc de deces din cauza bolii:

– Un studiu care a avut o durată de 16 ani, publicat în anul 2003, care a inclus mai mult de 900.000 de persoane din Statele Unite a descoperit că participanţii obezi erau cei mai predispuşi la a fi diagnosticaţi şi la a muri din cauza cancerului, în comparaţie cu pacienţii care aveau o greutate normală.

– Conform autorilor, obezitatea „ar putea fi responsabilă de 14% dintre toate decesele cauzate de cancer în cazul bărbaţilor şi 20% în cazul femeilor „.

– Un raport recent publicat în revista Cancer Research (Cercetări despre cancer) afirmă faptul că incidenţa cancerului şi a deceselor cauzate de cancer în Statele Unite va continua să crească în următoarea decadă, în mare parte datorită cazurilor de obezitate care sunt în continuă creştere.

– Un studiu recent care a implicat 80.000 de paciente cu cancer de sân a evidenţiat că femeile encoaflate la premenopauză şi având un indice de masă corporală (IMC) mai mare de 30, au avut o probabilitate de deces de aproximativ 21.5%, în timp ce femeile având un IMC mediu au avut o probabilitate de 16.6% de deces din cauza aceleiaşi boli.

Un studiu publicat recent în revista JAMA Internal Medicine a arătat că majoritatea adulţilor (mai puţin de 71%) obţin cu 10% din caloriile zilnice prin intermediul zahărului adăugat. Aproximativ 10% din adulţii din Statele Unite obţin 25% din caloriile zilnice din zahăr.

În medie, în Statele Unite o persoană consumă în jur de 350 calorii de zahăr pe zi, ceea ce este echivalent cu aproximativ 22 de linguriţe de zahăr, iar aceasta este o reţetă sigură pentru o sănătate deplorabilă şi pentru predispoziţia de a suferi de diabet, cancer şi boli cardiace…

În studiul efectuat de JAMA şi menţionat anterior, persoanele care au consumat 21% sau mai mult din caloriile zilnice sub formă de zahăr au avut probabilităţi duble de deces din cauza bolilor cardiace în comparaţie cu persoanele care au consumat 7% sau mai puţin din caloriile zilnice sub formă de zahăr adăugat. Riscul aproape s-a triplat în cazul celor care au consumat 25% sau mai mult din caloriile zilnice sub formă de zahăr adăugat.

Însă cancerul este de asemenea alimentat de excesul de zahăr, în timp ce aici nu a fost evaluat riscul de cancer, nu încape îndoială că riscul de cancer va creşte odată cu riscul apariţiei bolilor cardiace…

Corpul are o capacitate limitată de a procesa zahărul

Problema principală relaţionată cu zahărul şi fructoza procesată în particular, este faptul că ficatul are o capacitate foarte limitată de a-l metaboliza. Conform doctorului Robert Lustig, care a efectuat cercetări în acest domeniu, se pot utiliza aproximativ şase linguriţe de zahăr zilnic fără nicio problemă, cu condiţia să faceţi exerciţii fizice susţinute şi dinamice. Problema apare însă când o persoană consumă 22 de linguriţe zahăr zilnic şi nu face efort sau exerciţiu fizic pentru a arde acest exces.

Tot acest exces de zahăr se metabolizează în grăsime corporală şi cauzează toate bolile metabolice cronice cu care ne confruntăm în prezent, inclusiv cancerul.

 Patru grame de zahăr echivalează cu o linguriţă şi în acest sens recomandăm în mod ferm să limitaţi consumul de fructoză zilnic la 25 de grame sau chiar mai puţin din toate sursele. Aceasta echivalează cu puţin mai mult de şase linguriţe de zahăr pe zi.

Dacă faceţi parte din procentul de 80% din cei care au rezistenţă la insulină sau la leptină (supragreutate, tensiune arterială ridicată, diabetic cu supragreutate sau cei care iau statine), cel mai bine ar fi să restrângeţi consumul total de fructoză la doar 15 grame pe zi, până când se vor normaliza nivelele de insulină şi leptină.

În timp ce lipsa de exerciţii fizice joacă fără îndoială un rol în creşterea ratelor de obezitate la copii şi adulţi, este important să înţelegem faptul că în lipsa exerciţiilor fizice nu se pot contracara efectele unei alimentaţii greşite.

Aici industria alimentară are responsabilitatea majoră şi pe care, până în prezent nu a acceptat-o. Se cheltuie anual mai mult de 1,8 bilioane de dolari pe comercializarea mâncării de tip fast-food pentru copii, ceea ce determină în mod clar creşterea obezităţii.

Aceste alimente procesate de tip fast-food conţin o mulţime de ​​substanţe chimice similare hormonilor care contribuie chiar şi mai mult la apariţia cancerului şi a altor probleme de sănătate. În rezumat, actuala generaţie de copii crescuţi cu o alimentaţie pe bază de alimente procesate ​​are un risc mult mărit de probleme de sănătate devastatoare, datorită industriei alimentelor procesate.

 Riscurile în acest caz sunt semnificative. De exemplu, în cazul fetiţelor, obezitatea le expune la niveles mai ridicate de estrogen datorită faptului că estrogenul se produce şi se depozitează în ţesutul gras. Fetiţele care au un exces de grăsime corporală, au de asemenea mai mulţi estrogeni şi leptină, ceea ce poate conduce la rezistenţa la insulină şi la dezvoltarea ţesutului gras, ceea ce produce chiar şi mai mult estrogen -un cerc vicios care poate determina apariţia pubertăţii premature şi creşterea riscului de cancer sensibil la estrogen, precum cancerul de sân în viitor.

Interpretarea conexiunii dintre zahăr şi cancer

 Celulele canceroase au nevoie de glucoză pentru a se dezvolta, iar dacă aveţi rezistenţă la insulină, nu contează dacă această glucoză provine din adaosuri de zahăr, fructoză sau cereale procesate. Cu scopul de a înfometa celulele canceroase sau pentru a evita care se formează în primul rând, este necesar să eliminaţi sursa primară de alimentare a acestora, adică zahărurile, care includ toţi carbohidraţii non-vegetali.

În anul 1934, Otto Warburg a primit Premiul Nobel graţie cercetărilor asupra fiziologiei celulelor canceroase şi el a demonstrat în mod clar că celulele canceroase cer zahăr pentru a se dezvolta. Din păcate, mulţi oncologi încă nu au înţeles pe deplin importanţa acestei descoperiri şi nici nu o aplică atunci când crează un plan de tratament pentru cancer. Totuşi, nu toată lumea  înţelege acest aspect important.

Inclusiv în termeni de tratament, s-a demonstrat că cancerul răspunde la alimentaţie. De exemplu, o dietă care este bogată în grăsimi sănătoase şi foarte săracă în zahăr, în special pentru cei care sunt rezistenţi la insulină, s-a demonstrat că poate combate cancerul în multe cazuri, iar cercetările arată o mare promisiune în acest sens. Poate fi foarte util pentru tratarea rezistenţei la insulină. Cercetările recente arată de asemenea că zahărul nu doar că alimentează cancerul existent, ci se pare că şi provoacă dezvoltarea cancerului. Aşa cum a arătat Greenmedinfo.com în acest studiu:

 „…Există dovezi care arată că o creştere a activării glocolitice în sine, poate fi un eveniment oncogenic…” Adică, activarea metabolismului pe bază de zahăr într-o celulă – impulsionată atât de prezenţa unor cantităţi mai mari de glucoză şi a mai multor receptori ai glucozei pe suprafaţa membranei celulare (adică, „expresia exagerată a unui transportator de glucoză”) – atrage apariţia cancerului. Pe de altă parte, acest studiu a arătat că „Din contră, reducerea forţată a captării glucozei de către celulele canceroase din sân a cauzat o reversie fenotipică.” Altfel spus, a interferat cu disponibilitatea şi absorbţia zahărului în celule, ceea ce a determinat ca celulele canceroase SĂ REVINĂ la funcţia lor structurală de pre-cancer (fenotip).

Pentru a soluţiona rezistenţa la insulină, trebuie să reduceţi consumul de zahăr

Dacă aveţi supragreutate corporală, pasul numărul unu este să reduceţi consumul general de zahăr şi de cereale procesate. Vă recomandăm să menţineţi consumul total de zahăr/fructoză sub 25 de grame pe zi sau 15 grame pe zi dacă aveţi probleme de sănătate relaţionate cu rezistenţă la insulină şi la leptină, precum tensiunea arterială ridicată, diabet sau boli cardiace, până ce sensibilitatea la insulină/leptină se restabileşte.

Una din modalităţile cele mai simple de a reduce în mod drastic consumul de zahăr şi fructoză este de a trece la o alimentaţie bogată în  produse integrale, neprocesate, deoarece majoritatea zahărului din alimentaţie provine din alimente procesate.

Ar fi ideal să:

1. Evitaţi zahărul/fructoza procesată, cerealele şi alimentele procesate;

2. Recurgeţi la o alimentaţie sănătoasă pe bază de alimente integrale, ideal organice şi înlocuiţi carbohidraţii din cerealele procesate cu:

– Cantităţi mari de vegetale;

– O cantitate slabă până la moderată de proteine de calitate ridicată;

– Grăsimi sănătoase. Majoritatea persoanele au nevoie în realitate de un procent de aproximativ 50-85% de grăsimi sănătoase care să fie incluse în alimentaţie pentru a avea o sănătate optimă — o cantitate foarte diferită de cea care se recomandă de majoritatea medicilor şi nutriţioniştilor, care este de 10%.

Alte forme pentru a reduce consumul de zahăr, includ:

– Reducerea cantităţii de zahăr pe care o adăugaţi în mâncăruri sau în băuturi;

– Folosirea steviei sau a mierii de albine în loc de zahăr şi/sau îndulcitori artificiali;

– Utilizarea fructelor proaspete în loc de fructele din conserve;

– Folosirea condimentelor specifice în loc de zahăr pentru a adăuga un plus de savoare deserturilor.

Postul intermitent este o modalitate eficientă pentru a combate rezistenţa la insulină/leptină

Vă puteţi îmbunătăţi şi mai mult eforturile pentru a pierde din grăsimea corporală dacă introduceţi în stilul dumneavoastră de viaţă principiile postului intermitent.

Veţi vedea că dacă de exemplu, veţi alege să practicaţi exerciţii fizice în timpul postului intermitent veţi ajunge la un alt nivel. O modalitate simplă de a începe cu postul intermitent este de a omite micul dejun, făcând din masa de prânz prima modalitate de alimentare a zilei.

În general se recomandă acest tip de orar, însă dacă doriţi să luaţi micul dejun şi cina, puteţi recurge desigur şi la această variantă. Cheia postului intermitent este de a vă limita alimentaţia la o perioadă mai scurtă de timp specific în fiecare zi (în jur de 6-8 ore), în loc să alegeţi să mâncaţi tot la două sau trei ore, pe tot parcursul zilei.

 Postul intermitent este, fără nicio îndoială, una dintre cele mai eficiente modalităţi de a elimina grăsimea corporală în surplus, de a elimina treptat pofta de zahăr şi de a normaliza sensibilitatea la insulină/ leptină.

Postul intermitent ajută la reajustarea corpului pentru a utiliza grăsimea ca şi combustibil principal, iar evidenţele confirmă faptul că atunci când corpul se adaptează arderii grăsimii în locul zahărului ca şi combustibil principal, va reduce în mod drastic riscul de boli cronice. Alt mecanism care face ca postul intermitent să fie atât de eficient pentru pierderea greutăţii corporale în exces este faptul că provoacă secretarea de HGH – un hormon care arde grăsimea, ceea ce are multe beneficii bine documentate de „anti-îmbătrânire”, regenerare şi sănătate şi vitalitate.

 Postul intermitent zilnic poate oferi multe sau chiar majoritatea dintre beneficiile postului mai riguros sau efectuat pe o perioadă mai mare de timp. Încă o dată, atunci când postiţi intermitent zilnic, vă veţi restrânge alimentaţia la un timp specific, precum de exemplu o perioadă de opt ore sau mai puţin. Aceasta se va realiza zilnic până când se va îmbunătăţi rezistenţa la insulină/leptină (până când se normalizează greutatea corporală, tensiunea arterială, colesterolul sau diabetul). După ce aţi efectuat această timp de o perioadă, trebuie să recurgeţi la acest procedeu atunci când este necesar pentru a vă menţine starea de sănătate.

Concluzie

Dacă doriţi să reduceţi, iar în multe cazuri practic să eliminaţi riscul apariţiei cancerului şi a altor boli cronice, vă sugerăm să luaţi în serios restricţia consumului de zahăr / de fructoză la 25 de grame pe zi sau chiar mai puţin, dacă aveţi probleme de sănătate relaţionate cu insulina şi încercaţi de asemenea, să includeţi postul intermitent.

Precizăm încă o dată că nu este necesar să continuaţi cu postul intermitent tot restul vieţii (doar dacă realmente doriţi acest lucru). Majoritatea persoanelor rezistente la insulină/leptină vor beneficia de practica postului intermitent în mod continuu până la soluţionarea problemelor de rezistenţă. Totuşi, odată ce greutatea dumneavoastră corporală se normalizează şi nu aveţi tensiune mare, nivele anormale de colesterol sau diabet, atunci puteţi să consumaţi din nou mâncare mai frecvent, cel puţin până când rezistenţa la insulină/leptină reapare.

Amintiţi-vă, exerciţiul fizic nu va compensa o alimentaţie mult prea bogată în zahăr, iar această alimentaţie va distruge multe din beneficiile sportului. Astfel încât în realitate este necesar să modificaţi felul în care vă hrăniţi dacă doriţi să eliminaţi excesul de greutate corporală şi să reduceţi riscul apariţiei cancerului şi a altor boli cronice. Nu există nicio formulă magică, însă un stil de viaţă cu adevărat sănătos poate fi obţinut cu destulă uşurinţă efectuând schimbările necesare în rutina zilnică.

Sursa: Ayurvedic Medica

Citește și
1 Comentariu
  1. Sanda spune

    In sfarsit mai ajung si pe la noi informatiile valoroase. Din pacate medicii romani sunt prinsi in recomandarile de acum 60 de ani, recomandari care in SUA au provocat o adevarata epidemie de boli cardiovasculare si obezitate…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata