Legăturile comerciale şi bancare puternice cu Grecia ameninţă statele din Balcani

Statele din Balcani rămân extrem de vulnerabile la amenințarea unui colaps financiar al Atenei, din cauza legăturilor comerciale și bancare solide cu Grecia, chiar dacă dependența este mai scăzută decât în urmă cu câțiva ani, se arată într-o analiză realizată de Reuters.

Deși Grecia pare să-și fi asigurat extinderea asistenței financiare, încă persistă pericolul unei eventuale ieșiri din zona euro, existând riscul ca băncile elene, afectate de ieșirile masive din depozite, să fie forțate să oprească brusc finanțarea acordată subsidiarelor externe.

Aceste subsidiare sunt concentrate în statele din Balcani: România, Bulgaria, Albania, Macedonia și Serbia.

‘Avem două elemente. În primul rând, ce efect au ieșirile din depozitele băncilor elene asupra celor care au depus bani în subsidiarele din alte state? În al doilea rând, finanțarea de la banca mamă — încă este posibilă sau autoritățile locale vor trebui să intervină pentru a recapitaliza aceste bănci’, se întreabă analistul Simon Quijano-Evans, de la Commerzbank.

Ieșirile din depozitele băncilor elene s-au accelerat la peste un miliard de euro în ultimele zile, revenind la cele mai ridicate valori zilnice din acest an, au declarat pentru Reuters surse bancare care au dorit să-și păstreze anonimatul. Temerile privind ieșirea Greciei din zona euro și introducerea unor restricții asupra mișcărilor de capital au sporit în ultimele zile.

Patru bănci din România și trei din Albania sunt controlate de instituții financiare din Grecia. În Bulgaria, United Bulgarian Bank, Piraeus Bank Bulgaria și Alpha Bank sunt deținute 100% de băncile elene în timp ce Postbank este deținută în proporție de 54,2% de un grup bancar elen.

Diferența între împrumuturi și depozite ar putea fi de 5% din PIB în Bulgaria dacă băncile elene opresc finanțarea subsidiarelor lor, dar procentul este de sub 2% în România și Serbia, conform calculelor Bank of America/Merrill Lynch.

Un element pozitiv este faptul că legăturile sunt mai reduse decât în urmă cu câțiva ani. Bank of America/Merrill Lynch estimează că în 2012 diferența între împrumuturi și depozite era de 8% din PIB în Bulgaria și de 6% în România și Serbia.

În 2011, valoarea activelor băncilor elene din Bulgaria se apropia de 30% din PIB în timp ce în Serbia nivelul era de aproape 20% din PIB, conform datelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).

În schimb, majoritatea băncilor străine și-a redus masiv expunerea la Grecia după restructurarea datoriei Guvernului de la Atena, în 2012, când creditorii francezi și germani și-au vândut subsidiarele elene.

La 30 septembrie 2014, băncile străine aveau împrumuturi de 46 miliarde de dolari în Grecia, în scădere față de 138 miliarde de dolari în 2011, conform datelor Băncii Reglementelor Internaționale (BIS).

Analiștii de la JPMorgan susțin că expunerea băncilor europene la Grecia este limitată acum, iar principalul risc în eventualitatea ieșirii țării din zona euro îl reprezintă efectul asupra altor state, în special Italia.

La 30 septembrie 2014, băncile franceze și-au redus împrumuturile acordate în Grecia la 1,8 miliarde de dolari, de la 57 miliarde de dolari în 2011, după ce Societe Generale și Credit Agricole și-au vândut subsidiarele elene.

Băncile germane și-au redus expunerea la 13,5 miliarde de dolari la sfârșitul lunii septembrie 2014, de la 23,8 miliarde de dolari în 2011, un nivel al expunerii similar cu cel al creditorilor britanici. Băncile din Germania și Marea Britanie au cele mai multe împrumuturi acordate în Grecia, conform datelor BIS.

Și băncile din SUA înregistrau o expunere la Grecia de 10,6 miliarde de dolari.

Primele patru mari bănci grecești, National Bank of Greece SA, Piraeus Bank SA, Alpha Bank și Eurobank, sunt prezente și pe piața din România. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata