Liderii G7 anunţă că iau în considerare sancţiuni mai dure împotriva Rusiei

Liderii G7 au afirmat miercuri seară că sunt pregătiți să impună sancțiuni și mai dure Rusiei dacă aceasta nu va contribui la restabilirea stabilității în estul Ucrainei, informează Reuters și AFP.

‘Suntem pregătiți să intensificăm sancțiunile țintite și să luăm în considerare noi măsuri restrictive semnificative pentru a impune costuri suplimentare Rusiei dacă evenimentele o vor impune’, se menționează într-o declarație comună a liderilor G7 reuniți la Bruxelles.

‘Suntem uniți în condamnarea continuării de către Rusia a încălcării suveranității și integrității teritoriale a Ucrainei’, au mai afirmat liderii celor șapte țări cel mai puternic industrializate într-un comunicat dat publicității după primul lor dineu de lucru.

‘Anexarea ilegală a Crimeii de către Rusia și acțiunile de destabilizare a estului Ucrainei sunt inacceptabile și trebuie să înceteze’, a adaugă liderii G7.

Ei fac apel la Rusia să recunoască rezultatul alegerilor prezidențiale de la 25 mai, ‘să termine retragerea forțelor militare din apropierea frontierei cu Ucraina, să stopeze fluxul de arme și de militanți spre Ucraina’ și ‘să-și utilizeze influența pe lângă separatiștii înarmați pentru ca aceștia să depună armele și să renunțe la violență’.

G7 încurajează și autoritățile ucrainene ‘să mențină o abordare măsurată în operațiunile de restaurare a legii și a ordinii’.

Cancelarul german Angela Merkel a declarat într-o conferință de presă că Occidentul va verifica ‘iar și iar’ dacă există vreun progres în detensionarea situației din estul Ucrainei, unde forțele guvernamentale se luptă cu separatiștii proruși.

‘Nu ne putem permite continuarea destabilizării în Ucraina’, a spus Merkel. ‘Dacă nu avem progrese în chestiunile pe care trebuie să le rezolvăm există posibilitatea de sancțiuni, chiar sancțiuni dure din faza a treia’, a adăugat ea.

Angela Merkel a mai afirmat, potrivit DPA, că liderii G7 au căzut de acord asupra unei liste de cereri care îi vor fi prezentate liderului rus Vladimir Putin în următoarele zile și care au drept scop stabilizarea situației din Ucraina. Printre acestea se află cooperarea cu președintele ucrainean ales Petro Poroșenko, luarea de măsuri pentru a pune capăt fluxului de arme și de combatanți dinspre Rusia sau implementarea de măsuri pentru asigurarea furnizării de gaz.

La rândul său, președintele francez François Hollande a declarat că G7 este ‘gata’ să întărească sancțiunile țintite împotriva Rusiei dacă nu va exista o dezescaladare în Ucraina.

‘G7 a indicat că dialogul și dezescaladarea situației trebuie încurajate’, a spus Hollande la finalul dineului la care au participat liderii țărilor celor mai puternice șapte țări industrializate. Dar ‘țările G7 sunt gata să intensifice sancțiunile țintite și să le pună în practică pentru a face în așa fel ca să nu existe noi înfruntări’, a adăugat Hollande, citat de AFP.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata