Liderul nord-coreean Kim Jong-un ar fi ordonat otrăvirea propriei mătuşi

Liderul nord-coreean Kim Jong-un le-ar fi cerut unor responsabili din guvernul său autocrat să-i otrăvească propria mătușă anul trecut, a declarat luni pentru CNN un transfug din regimul nord-coreean, relatează New York Daily News.

Așa-numitul ‘lider Suprem’ a ordonat uciderea mătușii sale, Kim Kyong-hui, în mai 2014, la doar câteva luni după ce Kim l-a executat pe soțul acesteia, Jang Song-thaek, a afirmat transfugul, fost oficial guvernamental de rang înalt a cărui identitate nu a fost dezvăluită de postul de știri.

Informațiile par să pună capăt speculațiilor despre mătușa dictatorului, care a dispărut în septembrie 2013, după ce soțul ei ar fi pierdut favorurile liderului nord-coreean.

‘Kim Kyong-hui era furioasă, după moartea soțului ei’, a declarat transfugul. ‘Ea a dispărut din atenție. Gărzile i-au înconjurat casa și timp de luni de zile și-a exprimat furia’, a spus el.

Unchiul liderului nord-coreean a fost ucis în decembrie 2013 într-o cameră subterană după ce ar fi sugerat că ar fi mai bine ca țara să continue dezvoltarea economică la scară largă decât să construiască parcul acvatic și stațiunea de schi pe care și le dorea liderul Kim Jong-un și pe care le-a construit ulterior. Aproximativ 30 dintre consilierii și asistenții cuplului au fost executați ulterior, câțiva prin împușcare, a declarat transfugul.

Kim a condamnat la moarte cel puțin 15 responsabili în 2015, potrivit unor surse ale serviciilor de informații sud-coreene citate de CNN. Astfel de afirmații sunt ‘calomnii’, a declarat Park Yong-chol, director adjunct al Institutului nord-coreean pentru cercetare privind reunificarea națională, citat de CNN. „Este foarte normal pentru orice țară să urmărească elementele ostile, să le pedepsească și să le execute”, a adăugat, totuși, el. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata