Livările de gaze ruseşti către România se vor reduce sâmbătă cu 9% şi duminică cu 5%

Livrările de gaze din Federația Rusă către România vor fi reduse cu 9% sâmbătă și cu 5% duminică, după ce vineri, 12 septembrie, România a primit cu 5% mai puține gaze de import, a declarat vineri ministrul Delegat pentru Energie, Răzvan Nicolescu, într-o conferință de presă.

„Aseară (joi seară — n.r.) Transgaz a fost informat de dispecerul balcanic al Gazprom de la Sofia că livrările de gaze către România vor fi reduse cu 5% astăzi (vineri — n.r.), cu 9% mâine (sâmbătă — n.r.) și cu 5% duminică. Aceste cantități sunt absolut nesemnificative”, a spus ministrul.

Potrivit acestuia, Transgaz a cerut celor de la dispecerul Gazprom o explicație.

„Până acum Transgaz nu a primit niciun răspuns oficial. Însă nu este ceva care să ne surprindă, pentru că vorbim de ceva luni că acest lucru se va întâmpla”, a adăugat Nicolescu.

Acesta a mai spus că vineri consumul național de gaze a fost de 16 milioane de mc. iar producția internă de aproximativ 31 milioane mc.. Importurile ar fi trebuit să se ridice la 0,2 milioane mc.

Ministrul a mai amintit că anul acesta au fost luate măsuri importante pentru ca populația să nu fie afectată de situația de la granița de Est a României. El a amintit de extinderea capacității depozitului de gaze de la Urziceni și de o măsură adoptată de Guvern în aprilie care a permis producătorilor interni să-și majoreze producția.

„Astfel că exclud orice fel de risc pentru la iarnă în alimentarea cu gaze a populației”, a subliniat Nicolescu.

Joi, companiile de gaze din Polonia și Slovacia au anunțat că livrările de gaze din Rusia au fost reduse cu 24%, respectiv cu 10% față de cantitatea din contracte.

Vineri a intrat în vigoare o nouă serie de sancțiuni ale Uniunii Europene împotriva Rusiei care implică restricționarea accesului la piețele de capital ale UE pentru unele companii petroliere și din domeniul apărării. În special, UE a restricționat accesul la piețele de capital europene pentru Rosneft, Transneft și ramura petrolieră a gigantului Gazprom — Gazprom neft.

În plus, UE a interzis companiilor europene să ofere partenerilor ruși servicii privind prospecțiunile și extracția de petrol la mare adâncime în zona arctică, precum și în cadrul proiectelor legate de gazele de șist, potrivit documentului publicat vineri de Jurnalul Oficial al Uniunii Europene. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata