Liviu Dragnea, ales preşedinte interimar al PSD

0

Coordonatorul politic al PSD, Liviu Dragnea, a fost ales miercuri președinte interimar al partidului în ședința Comitetului Executiv Național, cu 65 de voturi, în timp ce contracandidatul său, Rovana Plumb, a fost susținută de 18 colegi, conform unor surse politice.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri seara, că Liviu Dragnea va avea sprijinul tuturor celor din conducerea PSD, inclusiv al celor care nu l-au votat pentru funcția de președinte al partidului.

„Important este că Liviu Dragnea a obținut un vot foarte clar, că sunt absolut convins că și cei care nu l-au votat îl vor sprijini. (…) PSD are dreptul să-și aleagă lider pe cine crede că este cel mai bun și astăzi am crezut, într-o majoritate clară, că e Liviu, deci Liviu Dragnea este liderul nostru și noi îl urmăm”, a declarat Ponta într-o intervenție telefonică la B1 TV.

Premierul a mai spus că nu va intra în competiția pentru funcția de președinte la viitoarele alegeri interne din PSD, adăugând însă că Liviu Dragnea, dacă va candida, va avea mari șanse să câștige.

„Eu cred că dacă va candida, cu siguranță va și câștiga după aceea. (…) E normal, e o tranziție. În mod natural, fiind numărul doi cinci ani și jumătate, când numărul unu se retrage, numărul doi vine la conducere”, a mai spus Victor Ponta.

***

Liviu Nicolae Dragnea s-a născut la 28 octombrie 1962, în comuna Gratia, județul Teleorman.

A urmat cursurile Liceului de matematică-fizică Unirea din Turnu Măgurele (1976-1980). Licențiat al Facultății de Transporturi, secția autovehicule rutiere, din cadrul Institutului Politehnic București (1981-1987). Specializare, în iulie 1997, la Școala de Înalte Studii Administrative din Roma, Italia. În 2001 a urmat un curs de management al administrației publice locale din cadrul ASE București. În 2004 a absolvit cursurile Colegiului Național de Apărare în cadrul Universității Naționale de Apărare ‘Carol I’ din București.

A lucrat ca inginer auto, șef atelier mecanic la IUGTC Craiova (1987-1991); a fost manager la firme private (1991-1996).

Membru al Partidului Democrat; vicepreședinte al PD — filiala Turnu Măgurele (oct. 1995 — mart. 1996), și al Organizației județene PD Teleorman (1995-2001). Director de campanie electorală la alegerile locale și generale din 1996.

Consilier în cadrul Consiliului Local al municipiului Turnu Măgurele (2 iun.—23 dec. 1996).

A fost prefect al județului Teleorman (23 dec. 1996 — 2000); președinte al Consiliului Județean Teleorman (din 17 iun. 2000).

După alegerile din 2000 se înscrie în PSD, iar după alegerile din 2004 își păstrează funcția de președinte al Consiliului Județean. Reales ca președinte al Consiliului Județean Teleorman în urma scrutinelor locale din 2008 și 2012. A demisionat de la șefia CJ Teleorman la 18 decembrie 2012.

Între 2001 și 2005 a fost președinte executiv al PSD Teleorman și membru în Biroul Executiv Central. La Congresul extraordinar al PSD din 10 decembrie 2006, Liviu Dragnea a fost ales vicepreședinte însărcinat cu reforma statului și descentralizarea.

A fost șeful de campanie al PSD la alegerile pentru Parlamentul European din noiembrie 2007. În campania pentru alegerile parlamentare din 2008, a fost coordonator al campaniei PSD, împreună cu fostul ministru al Transporturilor, Miron Mitrea.

La 7 iulie 2008, Liviu Dragnea a fost numit coordonator al filialei Giurgiu a PSD, iar la 11 iulie 2008 a fost desemnat la Consiliul Național Comun al PSD și PC pentru a se ocupa de prezentarea ofertei electorale pe probleme de reformă, administrație și descentralizare. La 18 decembrie 2008 a fost ales de Comitetul Executiv Național al PSD în funcția de coordonator al grupului de miniștri social-democrați din Guvernul Boc, cu rolul de a păstra legătura de la nivelul conducerii partidului cu echipa de miniștri ai PSD.

Din iulie 2009, a deținut funcția de secretar general interimar al PSD, pentru ca în octombrie 2009, Consiliul Național al PSD să-l desemneze secretar general al partidului. A fost reales pe acest post la 20 februarie 2010, în cadrul Congresului Extraordinar al PSD.

Liviu Dragnea a fost ales, la 20 aprilie 2013, în funcția de președinte executiv al PSD, la Congresul formațiunii, care s-a desfășurat la București. Funcția de președinte executiv a fost reînființată prin noul Statut al PSD, aprobat cu o zi în urmă de Congres.

La 20 ianuarie 2009, a devenit ministru al Administrației și Internelor, în Guvernul Boc I, pentru numai două săptămâni. Liviu Dragnea a demisionat din acest post, la 2 februarie 2009. El și-a motivat gestul prin faptul că, deși înțelege constrângerile bugetare, fără asigurarea resurselor necesare nu poate aplica strategia pe care și-a propus-o și nici nu poate atinge țintele asumate.

A candidat la alegerile parlamentare din 9 decembrie 2012 în Teleorman, obținând un mandat de deputat în Colegiul uninominal nr. 3, cu scorul de 71,49%.

A deținut funcția de vicepremier și ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta II între 21 decembrie 2012 — 5 martie 2014.

Între 5 martie — 16 decembrie 2014 a fost viceprim-ministru, ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta III. Din 16 decembrie 2014 până la 15 mai 2015 a fost ministrul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta IV.

La 15 mai 2015, Liviu Nicolae Dragnea și-a dat demisia din funcția de Ministru al Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în Cabinetul Ponta IV, precum și din cea de președinte executiv al PSD, în urma condamnării acestuia la un an de închisoare cu suspendare în dosarul „Referendumul”, de către Judecătorii de la Înalta Curte de Casație și Justiție.

La 28 februarie 2013, a fost numit președintele Comitetului tehnic interministerial pentru regionalizare-descentralizare (CTIRD).

A fost președintele Uniunii Naționale a Consiliilor Județene din România din 2004 până la 14 martie 2013; membru în Congresul Puterilor Locale și Regionale din Europa, Strasbourg (Franța); membru fondator al Asociației Patronale Teleorman.

A primit ‘Diploma de excelență 2004’, acordată de Federația Autorităților Locale din România, pentru recompensarea celui mai activ președinte de consiliu județean, pentru rezultate de excepție în administrația publică locală.

La 21 iulie 2015, cu o zi înaintea Comitetului Executiv Național (CExN) al PSD, a anunțat că va intra în cursa pentru conducerea interimară a PSD, după ce, la 13 iulie 2015, Victor Ponta a anunțat că s-a retras din funcția de președinte al partidului.

Vorbește fluent limbile engleză și franceză. Este căsătorit. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

 

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata