Liviu Voinea: Europa emergentă trebuie să adopte măsuri pentru stimularea cererii

9

Statele din estul Uniunii Europene suferă din cauza ‘deficitului de cerere’, cauzat de măsurile de austeritate, şi trebuie să găsească metode de a stimula creşterea economică, a afirmat, marţi, ministrul delegat pentru Buget, Liviu Voinea, într-o postare pe website-ul Financial Times (FT), transmite Bloomberg.

Oficialul român susţine că, anul trecut, cererea privată, motorul cheie de creştere a economiei, s-a redus cu 3,9% din PIB în Slovenia, cu 2,8% din PIB în Bulgaria şi Ungaria, cu 2,7% din PIB în Polonia şi cu 2,3% din PIB în România.

‘Primul pas în rezolvarea problemei cauzate de deficitul de cerere este să accepţi asta. Economiile emergente din UE se confruntă cu un set familiar de probleme: inflaţia de bază la un nivel foarte scăzut, chiar negativ, şi declinul contului curent al balanţei de plăţi’, spune Voinea.

Europa de Est a fost cea mai afectată din toate pieţele emergente de turbulenţele financiare globale care au început odată cu prăbuşirea Lehman Brothers Holdings, din cauza legăturilor bancare şi comerciale cu Europa Occidentală. În timp ce băncile centrale au redus ratele dobânzilor pentru a contrabalansa încetinirea economică, guvernele au avut resurse insuficiente pentru stimularea creşterii.

Chiar dacă puţine state îşi pot permite măsuri directe de stimulare a cererii, cele cu resurse mai limitate pot găsi metode de a stimula creşterea, explică Liviu Voinea.

Acesta declară: ‘Chiar şi acele ţări care au marjă de manevră limitată pe partea fiscală pentru a sprijini cererea ar trebui să completeze pachetele de consolidare fiscală cu soluţii creative, ieftine, pentru a stimula cererea’.

Recent, România a aprobat un plan de garanţii de creditare pentru întreprinderile mici şi mijlocii în valoare de 500 de milioane de euro (684 milioane de dolari) şi, săptămâna trecută, Guvernul a anunţat că va acorda debitorilor cu venituri scăzute un credit fiscal de 200 de lei (61 de dolari) pe lună, în 2016 şi 2017, pentru a-i ajuta să-şi refinanţeze creditele.

Premierul Victor Ponta a anunţat, pe 3 februarie, că Executivul va adopta o ordonanţă prin care persoanele care au credite la bănci şi un venit de maximum 1.610 lei lunar pot ajunge, în urma unei înţelegeri cu banca, la înjumătăţirea ratei timp de doi ani.

Măsura va intra în vigoare de la 1 aprilie şi de ea vor putea beneficia cei care nu au restanţe mai vechi de 90 de zile la creditele bancare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata