Comisia Europeană a fost „contaminată” de lobby-ul în favoarea gazelor de şist

Nici o şansă de a împiedica ţările membre ale UE de a exploata gazele de şist sau de a interzice fracturarea hidraulică. Comisia Europeană s-a grăbit să solicite statelor membre să respecte câteva reguli cu titlul de „recomandări”.

Sunt reguli, dar nu vă va spune nimeni să le respectaţi! Astfel poate fi rezumat cuantumul recomandărilor de ultimă oră ale Comisiei Europene referitor la exploatarea gazului de șist.

Dănuţ Dudu

Adoptată pe 22 ianuarie, rezoluţia practic deschide cale liberă exploatării acestuia în Europa cu o condiție: respectarea unor “principii comune” minimale și care fac referire la normele sanitare și cele de mediu. Numai că nimeni nu va constrânge țările membre ale Uniunii să și respecte aceste reguli.

Parlamentul European și organizațiile de apărare ale mediului au solicitat mai multe norme juridice, dar Comisia Europeană a refuzat să impună orice constrângere referitoare la exploatarea gazelor de șist.

Recomandările Buxelles-ului sunt “total insuficiente pentru protecția populației sau a mediului de riscurile rezultate din extracția acestor hidrocarburi” estima ONG-ul “Prietenii Pământului”.

Acesta a denunțat “lipsa totală de curaj a Uniunii Europene care, în faţa presiunilor exercitate de instituţiile de lobby, a renunţat la măsuri concrete în acest domeniu”.

În ciuda presiunilor opiniei publice Comisia Europeană a decis să solicite țărilor membre să-și evalueze locaţiile în care se exploatează sau s-ar putea exploata gazele de șist înainte de a acționa. Trebuie subliniat că în opinia Comisiei, “fracturarea hidraulică cu utilizarea unui debit ridicat nu antrenează eliberarea directă a nici unui poluant în apele freatice”.

Pentru aceasta însă statele care vor folosi aceste resurse energetice trebuie să se asigure că instalațiile de exploatare sunt “construite astfel încât să fie evitate scurgerile la suprafaţă şi deversarea în apă, sol sau aer”. În același timp, evaluarea impactului de mediu va fi realizat cu “maximă transparență” autoritățile fiind obligate să informeze publicul în legătură cu produsele chimice utilizate în cadrul fracturării hidraulice.

În final, statele membre sunt invitate pur și simplu să aplice principiile enumerate mai sus într-un interval de maximum șase luni și, începând cu 24 decembrie, să informeze anual Comisia în legătură cu măsurile aplicate.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata