Lubeniţa de Dăbuleni, cel mai cunoscut brand de pepene verde din ţară

Lubenița de Dăbuleni este cel mai cunoscut brand de pepene verde din țară datorită calităților sale organoleptice deosebite date de solul și de soarele care arde nisipurile din această zonă.

Brandul de „pepene de Dăbuleni” a fost impus de soiul „Dulce de Dăbuleni”, pepene cu fructe mari de 5-8 kg, de formă glubuloasă, cu suprafața netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis și desen fin dantelat, cu miezul colorat uniform, roșu zmeuriu, cu gust plăcut, creat de către SCDPN Dăbuleni și cultivat o perioadă lungă de timp în zonă.

În prezent la Dăbuleni se cultivă peste 50 de soiuri și hibrizi provenind din toată lumea, iar soiul care a impus brandul de „pepene de Dăbuleni” este mai tardiv și ocupă suprafețe mai mici, fermierii cultivându-l pentru a obține producții în lunile august și septembrie și în ultima perioadă pentru obținerea pepenilor verzi ecologici. Se poate spune că atunci când vorbim de pepenele verde de Dăbuleni, ne referim la un pepene foarte timpuriu, cu calități organoleptice foarte bune, impuse de condițiile de mediu specifice solurilor nisipoase.

Dr.ing.Vasile Toma, cercetător în cadrul Stațiunii de Cercetare Dezvoltare pentru Cultura Plantelor pe Nisipuri (SCDCPN) Dăbuleni, a declarat că pepenele verde, lubenița cum este denumită de localnicii din Oltenia, s-a cultivat pe solurile nisipoase de la Dăbuleni cu mult timp în urmă, monografia localității consemnând că la mijlocul secolului al XIX-lea, locuitorii acestei zone cultivau pepenii verzi pentru consumul propriu, dar și pentru a face schimb cu locuitorii din localitățile situate pe terenuri mai fertile, primind grâu sau alte cereale.

Citeste si:  Seminţele de pepene verde sunt o importantă sursă de fibre, minerale şi proteine

„Este și azi tradiția ca de Sfânta Maria să se împartă lubeniță. Pe măsură ce posibilitățile de transport au evoluat, a crescut și suprafața cultivată, pepenii de la Dăbuleni fiind cunoscuți în toată țara și chiar exportați în țările fostei Uniuni Sovietice, Polonia, Cehoslovacia, Germania„, a spus dr.ing.Vasile Toma.

Potrivit cercetătorului de la SCDCPN, pepenii verzi de la Dăbuleni s-au impus prin timpurietate și calități organoleptice, solul nisipos, temperatura ridicată din timpul verii fiind factorii climatici care influențează pozitiv timpurietatea producției și mai ales mărimea și calitatea acesteia.

„La început s-au cultivat așa numiții pepeni verzi sălbatici, de formă alungită, cu fructe mari, lipsite însă de calitate. Mai târziu, s-au cultivat câteva soiuri românești: „De Arad”, „De Brăila”, „De Tâmburești”. Ulterior, pretențiile mereu crescânde ale cultivatorilor au impus introducerea și altor soiuri străine („Sugar Baby”, „Crimson Sweet”, „Timpuriu de Canada”, „Charleston Gray”), dar și românești („Lovrin 532”, „De Miniș”, „Dr Mauch” etc). Treptat, a devenit necesară aprofundarea cercetărilor de ameliorare a pepenilor verzi la SCDCPN Dăbuleni, care s-au materializat în crearea soiurilor De Dăbuleni (1986), Dulce de Dăbuleni (1989), Oltenia (2005), soiuri bine adaptate condițiilor ecologice de pe solurile nisipoase. Soiul „Dulce de Dăbuleni” s-a cultivat o perioadă lungă de timp după introducerea lui în cultură, ocupând peste 90% din suprafața cultivată. Acest soi creat la CCDCPN Dăbuleni, este semitardiv, viguros, prezintă fructe mari (5,0 — 8,0 kg) de formă globuloasă.

Citeste si:  Bursa chineză se prăbuşeşte, iar investitorii ignoră măsurile de sprijin ale autorităţilor

Suprafața fructului este netedă, cu dungi mijlocii de culoare verde închis și desen fin dantelat. Miezul este colorat uniform, roșu zmeuriu și are gust plăcut. Are toleranță bună față de majoritatea bolilor. Capacitatea de producție este de peste 50 t/ha. Fiind cultivat o perioadă lungă de timp este cunoscut de către consumatori din toată țara și a impus brandul de Pepene de Dăbuleni’, a spus dr.ing.Vasile Toma.

Potrivit cercetătorului, după anul 2000 și mai ales după intrarea țării noastre în Uniunea Europeană, sortimentul de pepeni verzi a fost foarte mult diversificat, toate marile firme europene și mai ales cele olandeze introducând la Dăbuleni hibrizi foarte timpurii, de mare productivitate, care s-au adaptat bine la condițiile de pe solurile nisipoase.

În prezent se cultivă peste 50 de soiuri și hibrizi provenind din toată lumea, printre care se numără Sorento F1, Romanța F1, Top Gun F1, Lady F1, Crisby F1, Audry F1, Pata Neagră F1, Celine F1, Huelva F1 ș.a.m.d. Soiul care a impus brandul de „pepene de Dăbuleni”, fiind mai tardiv, ocupă suprafețe mai mici și fermierii îl cultivă pentru a obține producții în lunile august și septembrie și în ultima perioadă pentru obținerea pepenilor verzi ecologici. Se poate spune că atunci când vorbim de pepenele verde de Dăbuleni, ne referim la un pepene foarte timpuriu, cu calități organoleptice foarte bune, impuse de condițiile de mediu specifice solurilor nisipoase”, a mai declarat dr.ing.Vasile Toma.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Consent management powered by Real Cookie Banner