Lucia Varga: Suspendăm din 31 ianuarie autorizaţiile pentru amenajări de microhidrocentrale în arii protejate

Noile proiecte de amenajări de microhidrocentrale nu vor mai primi aprobări şi avize, din 31 ianuarie, dacă ar urma să fie amplasate în arii protejate, în urma unui protocol semnat marţi de ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură, Lucia Varga, şi directorul World Wide Fund (WWF) România, Csibi Magor.

‘Am convenit de comun acord împreună cu WWF ca, începând cu 31 ianuarie 2014, să suspendăm aprobările pentru amenajarea microhidrocentralelor şi hidrocentralelor în ariile protejate. Temeiul legislativ permite o suspendare a acestui tip de amenajări. 31 mai 2014 este data limită de delimitare a zonelor de excludere. Protocolul se referă la un domeniu cu mari provocări şi anume realizarea investiţiilor de microhidrocentrale şi hidrocentrale pe cursurile de apă. Vrem să minimizăm impactul acestor investiţii asupra mediului. Ne-am propus să milităm împreună cu WWF pentru dezvoltarea durabilă’, a spus Varga, într-o conferinţă de presă.

WWF nu se opune dezvoltării economice, ci urmăreşte să obţină implementarea unei viziuni economice pe termen lung, pentru cetăţeni şi pentru natură, a arătat Csibi Magor, directorul WWF România.

‘Sper să fim prima ţară din regiune care delimitează zonele de excludere în acest an. Prin acest protocol va exista o strategie coerentă pentru râurile de munte’, a spus Magor.

Ministrul Lucia Varga a precizat că este bine ca România să aibă energie verde, însă obţinerea acesteia trebuie să se facă respectând natura.

‘Nu blocăm investiţiile, dar vrem să ne asigurăm că aceste investiţii se autorizează numai după o respectare a tuturor reglementărilor europene. Vom analiza dosarele care sunt în curs de autorizare sau urmează să fie autorizate, iar amenajările ce ar urma să se afle în ariile protejate nu vor mai primi autorizaţii. Avem 316 de autorizaţii deja emise şi 156 de avize provizorii, iar 291 de autorizaţii sunt în curs de emitere. Acolo unde au fost deja construite amenajări vor fi cerute reparaţii. Nu vrem să facem greşeli pe care le-au făcut alte ţări care au făcut investiţii, ca Austria care a făcut aceste investiţii şi acum se vede nevoită să refacă acele zone. Acţiunea noastră este una preventivă’, a subliniat Lucia Varga.

Protocolul prevede angajamentul de a alinia producţia de hidroenergie la legislaţia Uniunii Europene, privind conservarea naturii, având ca principale obiective adoptarea până la sfârşitul lunii ianuarie a unui act normativ care va determina zonele de excludere (corpuri de apă situate în arii protejate), înfiinţarea, până la sfârşitul lunii februarie, a unui grup de lucru format din reprezentanţi ai factorilor interesaţi care vor lucra la elaborarea, până la sfârşitul lunii februarie 2015, a unui mecanism de pre-planificare (ţinându-se cont de zonele de excludere). (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Zana Apelor spune

    Nici nu avem de unde sa stim daca protocolul este respectat. Intrati pe site la Apele Romane, daca nu ma credeti. Ei nu anunta nici ca cineva solicita aviz de gospodarirea apelor, nici ce presupune proiectul pentru care se cere aviz, nici ca au emis avizul. Este cea mai netransparenta institutie din Romania. Si este, pana la urma, o insitututie de mediu si ar trebui sa fie monument de transparenta si sa consulte publicul la fiecare pas.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata