Luna iunie – a şasea lună a anului

Luna iunie este a șasea lună a anului în calendarul gregorian și are 30 de zile, cu ziua de 15 ore și noaptea de 9 ore.

Denumirea lunii iunie derivă din latinescul „junius” și se mai presupune că s-ar putea trage din „juniores”, care înseamnă „tineret”, și ca urmare această lună era menită să sărbătorească populația tânără, în epoca romană. Poetul Ovidiu a dat și explicația — zeița Iuno (Iunona sau Junona) a revendicat această lună. Iuno, fiind soția lui Jupiter, romanii o considerau zeița protectoare a femeilor.

Denumirile și simbolurile lunilor s-au deformat în timp, unele chiar la intervenția bisericii.

Mai mult timp, au rezistat numele introduse de Charlemagne. El a redenumit toate lunile cu denumirile agricole în vechea limbă germană. Aceste nume au fost folosite până în secolul al XV-lea și, cu unele modificări, până în secolul al XVIII-lea, astfel: lunii iunie — luna aratului — îi corespundea „Brachmanoth”.
În tradiția populară, luna iunie se numește ‘Cireșar’.

Întrucât în iunie se coc cireșele, primele fructe ale anului, luna se numește, local, „Cireșar” sau „Cireșel”. Acum, în perioada solstițiului de vară, când ziua devine cea mai lungă și insolația cea mai puternică din întreg anul, timpul calendaristic și vegetația ajung la maturitate. Totuși, recoltele, oricât de promițătoare ar părea în luna iunie, nu sunt o certitudine. Orice furtună, vijelie, ploaie torențială însoțită de grindină poate devasta lanurile de grâu sau rodul livezilor și viței de vie.

Potrivit prezicerilor populare, dacă fulgeră și tună, vara va fi ploioasă și recoltele de grâu vor fi bogate, iar dacă plouă mult, se strică via și strugurii. Dacă sunt omizi, va fi recoltă bună la grâu și la struguri.

În această lună, se seamănă ridichile de toamnă, guliile și conopida de iarnă, se sapă viile a doua oară.

În războiul dintre forțele naturii, omul, pentru a le îmbuna, le-a preamărit, dedicându-le sărbători și obiceiuri (Timoftei, Vartolomeu, Onofrei, Elisei, Sanpetru). La acestea, se adaugă Moșii de Ispas, Moșii de Vară, Duminica Mare, Calusul, Rusaliile, Marțea Ciocului și altele. Târgurile Drăgaicei și Sânzienelor, organizate în a doua jumătate a lunii iunie, păstrează amintirea unei divinități preistorice a agriculturii, celebrată la solstițiul de vară.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata