Luna mai 2014, cea mai călduroasă la nivel global din 1880

Luna mai 2014 a fost cea mai călduroasă la nivel global, de când a început măsurarea temperaturilor, în 1880, a anunțat luni Agenția americană pentru oceane și atmosferă (NOAA), preluată de AFP.

Temperatura medie la suprafața solului și a oceanelor a atins în mai 15,54 grade Celsius, cu 0,74 grade C mai mult decât media secolului trecut, de 14,8 grade C. A fost a 39-a lună mai consecutivă și a 351-a lună la rând când temperatura globală a planetei a depășit media secolului al XX-lea, precizează NOAA. 1976 a fost ultimul an în care temperatura din mai s-a situat sub media secolului trecut.

Cea mai mare parte a globului a înregistrat în mai 2014 temperaturi superioare mediei, cu recorduri de căldură în Kazahstan, regiuni ale Indoneziei și nord-vestul Australiei. Și unele zone din marile bazine oceanice au fost marcate de temperaturi record. Au existat și regiuni — nord-estul Atlanticului, părți din nord-vestul și sud-vestul Pacificului — unde temperaturile au fost mai scăzute decât media.

Temperatura lunii aprilie 2014 a fost aceeași cu cea din aprilie 2010 — cea mai caldă înregistrată pe planetă din 1880, notează NOAA.

Potrivit agenției americane, probabilitatea ca El Nino — curentul cald din Pacific — să reapară în această vară în emisfera nordică este de 70%, iar posibilitatea ca acest fenomen să se manifeste în toamna și iarna viitoare este de 80%. El Nino ar putea avea un impact major asupra temperaturilor și precipitațiilor din întreaga lume, conchide AFP. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata