Luna noiembrie – luna a 11-a a anului

Soarele — Luna

Soarele: la începutul lunii răsare la ora 6.53 și apune la ora 17.05, iar la sfârșitul lunii răsare la ora 7.30 și apune la ora 16.38.

La data de 22 noiembrie se face trecerea în semnul zodiacal — Săgetătorul.

Luna — reprezintă perioada de timp cât durează o rotație a astrului în jurul Pământului: 29 de zile, 12 ore, 44 minute și 3 secunde, aproximativ 29 zile și jumătate. În această mișcare se disting patru faze: lună nouă, primul pătrar, lună plină, ultimul pătrar.

Momentul când Luna intră în conjuncție cu Soarele, adică aceste două astre se suprapun generând o anihilare reciprocă a forțelor solare și lunare, este numit Lună Nouă. Luna Nouă este începutul ciclului lunar. După conjuncție, Luna Nouă poate fi văzută aproape de orizont, sub forma unui corn mic, crescând din zi în zi. Suprafața Lunii se mărește și în momentul în care este în opoziție cu Soarele atinge maximum de luminozitate în faza de Lună Plină. Ea urcă pe bolta cerească la ora când Soarele apune. În următoarele 14 zile Luna răsare din ce în ce mai târziu în noapte și discul său descrește până la conjuncția exactă cu Soarele (următoarea Lună Nouă).

Luna crește din momentul conjuncției (Lună Nouă) până în cel al opoziției (Lună Plină) și descrește de la faza de Lună Plină până la faza de Lună Nouă.

Primele 14 zile ale ciclului lunar, care indică perioada de manifestare a Lunii în creștere, este considerată de către oameni, din cele mai vechi timpuri, cea mai bună, în acest interval recomandându-se acțiuni noi, importante, care presupun un grad mare de dificultate. Acesta este momentul optim la care se refereau anticii când foloseau expresia ”să faci lucrul potrivit la timpul potrivit”. Prima etapă a Lunii în creștere este semnificativă fiind prezentă în multe tradiții și legende populare. La câteva zile după Luna Nouă se poate observa pe cer o semilună care a primit denumirea de Crai Nou. El are o valoare deosebită, deoarece se asociază cu norocul, împlinirea dorințelor. Acesta este și motivul pentru care în multe tradiții populare se spune că atunci când observi prima dată (adică de fiecare dată după Luna Nouă) Craiul Nou, dacă îți pui o dorință în gând, acea dorință se va împlini. Luna în creștere atinge un moment de forță, de dinamism la jumătatea distanței spre Luna Plină, adică atunci când se formează Primul Pătrar.

Intervalul următor care începe din a 15-a a ciclului lunar, este perioada cu Luna în scădere și este o perioadă nefavorabilă. Luna Plină reprezintă perioada de apogeu a influenței Lunii asupra planetei noastre În ciclul Lunar există un moment foarte important, evidențiat mai ales în tradiția astrologică orientală, care arată că înainte cu două zile de Luna Plină influența acestui astru este deosebit de benefică asupra planetei noastre. Este o zi privilegiată, fiind denumită ziua frumuseții și armoniei universale (denumirea orientală este de Tripura Sundari simbolizând Marea Putere Cosmică a frumuseții și iubirii divine).

Este ziua în care simțul măsurii și al armoniei, bunul simț, sunt mult mai ușor accesibile fiecărei ființe umane. Este ziua în care putem să ne temperăm pornirile și ambițiile egoiste prin conștientizarea adevăratelor noastre aspirații, fiind o zi pe care merită să o consacrăm iubirii, artei, frumuseții, acțiunilor pline de dăruire. În acest interval se recomandă doar menținerea activităților aflate deja în desfășurare și evitarea greșelilor. Nu se încep acțiuni noi în acest interval deoarece sunt considerate sortite eșecului.

În acest an, în luna noiembrie ciclul lunar debutează cu Lună Plină, la 7 noiembrie, fiind a doua parte a unui ciclu lunar, perioada în care este necesar să avem simțul măsurii și al echilibrului. În tradiția populară se spune, cu privire la hrană, că este important să lăsăm de fiecare dată loc și digestiei, adică să nu mâncăm până la saturație, ci să ne oprim cu puțin înainte. De asemenea este important să evităm discuțiile inutile, începerea unei noi acțiuni, călătoriile, realizarea de proiecte, promisiuni, acțiunile riscante.

La 22 noiembrie, când are loc faza Luna Nouă începe noul ciclu lunar care se va încheia în cursul lunii decembrie. Prima zi lunară, ce se calculează începând cu momentul de maxim de Lună Nouă, este considerată a fi deosebit de benefică începerii acțiunilor importante. De asemenea, sunt susținute mult mai mult activități precum cumpărările, iar în această direcție chiar se afirmă că pe Luna în creștere trebuie să învățăm să primim, să apreciem și să valorificăm tot ceea ce vine spre noi.

Fazele Lunii: la 7 noiembrie — Luna Plină (Luna începe să descrească) ora 00.24; la 14 noiembrie — Luna la Ultimul Pătrar ora 17.18; la 22 noiembrie — Lună Nouă (Luna începe să crească) ora 14.30; la 29 noiembrie — Luna la Primul Pătrar ora 12.12. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata