Lupte grele în Ucraina şi zeci de morţi, în pofida apropierii armistiţiului

Pesimismul cu privire la aplicarea acordului de încetare a focului în Ucraina, semnat joi, 12 februarie, la Minsk, este în creștere, după ce ziua de vineri a fost din nou una foarte sângeroasă, conform ultimului bilanț provizoriu cel puțin 12 soldați ucraineni și 15 civili fiind uciși în urma luptelor dintre armata ucraineană și separatiștii proruși, transmite AFP.

De altfel, președintele ucrainean Petro Poroșenko și-a atenționat vineri soldații, în timpul unei vizite într-o cazarmă, ‘să nu-și facă iluzii’ că insurgenții vor respecta acordul convenit, al cărui prim pas va fi un armistițiu ce ar trebui să intre în vigoare în noaptea de sâmbătă spre duminică.

Armata ucraineană a anunțat în cursul zilei de vineri că separatiștii își consolidează pozițiile în zonele pe care le controlează și se dau lupte grele în zona unui nod feroviar strategic din apropierea localității strategice Debalțevo, unde trupele ucrainene sunt încercuite de rebelii proruși.

Mai mulți analiști consideră că separatiștii încearcă să cucerească orașul Debalțevo înaintea intrării în vigoare a armistițiului.

Pe de altă parte, Ucraina și Rusia au început să ofere propriile interpretări ale unor puncte din înțelegerea semnată în urma negocierilor purtate la Minsk de liderii lor, Petro Poroșenko și Vladimir Putin, mediate de cancelarul german Angela Merkel și de președintele francez Francois Hollande.

Astfel, în timp ce ministrul ucrainean de externe, Pavel Klimkin, a declarat că Ucraina nu și-a asumat, în timpul summitului de la Minsk, niciun fel de obligații juridice sau politice privind reforma constituțională și, în cadrul acesteia, privind descentralizarea regiunii Donbas, Kremlinul a anunțat că soarta pilotului ucrainean Nadia Savcenko, aflată în închisoare în Rusia, va fi decisă numai de justiția rusă, deși acordul prevede eliberarea tuturor prizonierilor.

De altfel, acordul, ‘intitulat Minsk 2’, întrucât documentul reia în mare parte acordul semnat tot la Minsk în septembrie, dar care nu a fost respectat, este criticat pentru lipsa mecanismelor concrete de soluționare a chestiunilor litigioase. Este de exemplu cazul controlului frontierei ruso-ucrainene, despre care în textul acordului se menționează că va reveni în întregime trupelor ucrainene, dar numai după ce se vor desfășura alegerile locale. Însă un comandant al separatiștilor la un punct de frontieră cu Rusia a declarat agenției France Presse că ‘nu crede’ că Ucraina mai poate prelua controlul frontierei, el declarându-se sigur că separatiștii nu-și vor abandona pozițiile.

La rândul său, ministrul Klimkin a recunoscut în fața parlamentului de la Kiev că acordul nu stabilește o dată privind retragerea trupelor străine de pe teritoriul Ucrainei, oficialul ucrainean făcând aluzie la militarii ruși deveniți combatanți în rândul separatiștilor și la echipamentele militare furnizate acestora de Rusia. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
1 Comentariu
  1. Sevar spune

    Și iată cum totuși istoria se repetă: în anii ^30 a fost Neville Chamberlain (1869–1940), acum cuplul Merkel-Holand. Putin aplică metoda pașilor mărunți până va putea face saltul. La fiecare escaladă mai câștigă câte ceva. Anexarea Crimeei se pare că s-a acceptat tacit, obiectul a dispărut de pe prima pagină, urmează restul. Historia magistra vitae (est) zicea în De Oratore Marcus Tullius Cicero, dar se pare că nu pentru oricine. Unii au lipsit la lecția asta! Dar de fapt nici nu cred că merită efortul. Ucraina este o construcție eterogenă, politicește neviabilă, în parte formată din bucăți rezultate din rapturi teritoriale, cu tendințe extremiste și cu politică intolerantă și integristă pentru minorități. Din nou se repetă istoria, de data asta mai recentă (Irak, Afganistan, Siria)!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata