MAE rus: România încearcă să rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial

Ministerul de Externe al Federaţiei Ruse îşi exprimă îngrijorarea faţă de încercări din România de a retuşa sau a rescrie istoria celui de-al Doilea Război Mondial, îndeosebi prin folosirea unei retorici cu pronunţat caracter antirusesc, a declarat purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

Într-o conferinţă de presă care a avut loc joi, la Moscova, ea a vorbit despre o expoziţie organizată recent la Bucureşti, având ca temă deportarea saşilor din Transilvania în URSS în 1945, în contextul în care pe plan internaţional se comemora Ziua Holocaustului, marcată şi la Bucureşti ‘prin evenimente destul de modeste’, conform aprecierilor Mariei Zaharova.

În schimb, expoziţia despre deportarea etnicilor germani în URSS a avut, în opinia ei, ‘tonuri făţiş antisovietice şi antiruseşti’, punându-se accentul pe condamnarea acţiunilor ‘crude, inumane’ ale ‘forţelor de ocupaţie sovietice’ faţă de etnicii germani şi lăsându-se în schimb deoparte ‘fapte pe larg cunoscute care dovedesc vina Berlinului şi a Bucureştiului în genocidul evreilor şi al ţiganilor’.

Purtătoarea de cuvânt a MAE rus a afirmat că ‘un rol activ în tot acest spectacol’ l-a avut ambasadorul Germaniei în România, Werner Hans Lauk, potrivit paginii oficiale a MAE rus www.mid.ru.

‘La ceremonia de deschidere a expoziţiei (despre deportarea saşilor) nu s-a auzit niciun fel de condamnare a Holocaustului, niciun cuvânt de compasiune pentru evreii români. A fost dat uitării adevărul istoric potrivit căruia listele cu germani care urmau să fie exilaţi din România postbelică au fost întocmite chiar de administraţia românească’, a declarat purtătoarea de cuvânt a MAE rus.

În acest mod, a spus Zaharova, Bucureştiul şi-a asigurat reducerea comunităţii de saşi şi totodată a comunităţii maghiare în Transilvania în favoarea populaţiei româneşti.

‘Cine, dacă nu în primul rând preşedintele României, etnicul german Klaus Iohannis, ar trebui să cunoască aceste pagini din istoria recentă a ţării sale’, a întrebat retoric Maria Zaharova, potrivit paginii web a MAE rus.

În final, ea a adăugat că, în aceste zile când este marcată capitularea naziştilor la Stalingrad, Rusia nu a uitat de partea cui a luptat armata română în acele zile. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata