Maestrul Mircea Albulescu a împlinit 80 de ani

În paralel cu activitatea sa de pe scenă, Mircea Albulescu a făcut, timp de 40 de ani, teatru radiofonic, interpretând peste 300 de roluri memorabile. De asemenea, a avut roluri și în piese de teatru difuzate la Televiziunea Română. Tot în cadrul Televiziunii Române, a fost prezentator al emisiunii ”Istoria literaturii române” realizată de Cornel Mihalache (2004), iar la Pro TV a prezentat emisiunea ”Am întâlnit și români fericiți”, în perioada 1997-1998. Ca scriitor, este prezent în presa de specialitate cu cele mai diverse producții literare, de la poezie la eseistică: ”Vizite” (1985), ”Pajura Singurătății” (1994), ”Bilete de favoare” (1996), ”Baraka” (1999), ”Bazar sentimental” (2000), ”Fluture în lesă de aur” (2002), ”Clanțe” (2005).

La sfârșitul anului 2009, actorul a fost protagonistul primului CD din colecția „Mari actori români”, numit „Fluture în lesă de aur” și care conține recitalul a 26 de texte poetice.

Din 2002 este Societar de onoare al Teatrului Național ”I.L. Caragiale” din București. Este membru al Uniunii Scriitorilor, al Uniunii Ziariștilor Profesioniști din România, membru al Senatului UNITER din 2002 și al UCIN.

Distins cu numeroase premii ATM, ACIN, ale festivalurilor de film de la Costinești, primește Premiul pentru întreaga activitate artistică din partea Ministerului Culturii și Cultelor (2003) și Premiul pentru întreaga activitate, la Gala premiilor UNITER (2005).

Primește, în 2006, din partea Academiei Române, Premiul ”Aristizza Romanescu” pentru artele spectacolului. Senatul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică din București îi acordă Diploma de onoare și Medalia jubiliară ”Magna cum Laudae”, iar Centrul Național al Cinematografiei îi decernează Premiul de excelență pentru contribuția deosebită adusă la afirmarea filmului românesc. În cadrul Galei de închidere a celei de-a opta ediții a Festivalului Internațional de Film Transilvania, din iunie 2009, îi este acordat trofeul Premiului de Excelență.

La acestea se adaugă Ordinul serviciul Credincios în grad de Comandor decernat în 2000 și Ordinul meritul Cultural în grad de Mare Ofițer decernat în 2004.

În cadrul Galei Festivalului Comediei Românești ”festCO 2010”, desfășurat în mai 2010, Mircea Albulescu primește Premiul de Excelență pentru întreaga carieră. La 29 octombrie 2010, actorului îi este oferit titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L. Caragiale” București (UNATC), acordat de Senatul acestei prestigioase instituții de învățământ.

Din 2011, are o stea care-i poartă numele pe Aleea Celebrităților din Piața Timpului, alături de alte personalități ale vieții noastre culturale. Totodată este Cetățean de onoare al orașului București.

În stagiunea 2012-2013, Mircea Albulescu este prezent pe afișele spectacolelor „Vizita bătrânei doamne”, regia Alexander Morfov, „Livada de vișini”, regia Felix Alexa, „Molto, gran’ impressione”, regia Dan Tudor, „Sânziana și Pepelea”, regia Dan Tudor. În stagiunea 2013-2014, maestrul joacă în spectacolul ”Bădăranii” de Carlo Goldoni, în regia lui Dan Tudor, o producție a Teatrului Metropolis din București, dar și la TNB, în spectacolele ”Livada de vișini”, de A.P. Cehov, regia Felix Alexa, ”Molto, gran’ impressione”, de Romulus Vulpescu, în regia lui Dan Tudor și ”Revizorul”, de Nikolai Vasilievich Gogol, în regia lui Felix Alexa. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata