Maglavit, locul care a plasat Doljul în istoria creştinismului

Fenomenul de la Maglavit, locul unde în 1935 ciobanul surdo-mut Petrache Lupu, sărac lipit, dar de o mare curățenie sufletească, a convins sute de mii de pelerini că lui i s-a arătat Dumnezeu, rămâne un fenomen unic în istoria creștinismului.

Iar ciobanul poate nu ar fi fost crezut de nimeni dacă mutul nu ar fi vorbit dintr-odată și a putut spune lumii că i s-a arătat Moșul și i-a cerut să le spună tuturor că dacă nu se lasă de rele, dacă nu vin la biserică, dacă nu se apropie de El, atunci va fi foc.

„Fenomenul de la Maglavit nu a fost un fenomen local, al doljenilor, al oltenilor, ci a cuprins, în 1935, întreaga Românie și nu numai. Dumnezeu nu se mai arătase oamenilor de pe vremea lui Moise. Deci de 3.500 de ani Dumnezeu nu a mai vorbit cu oamenii până la Petrache Lupu. Este un moment deosebit, un moment de răscruce în istoria creștinismului, în istoria neamului nostru românesc, ca Dumnezeu să coboare pe pământ, să vorbească cu omul său ales, ciobanul vizionar Petrache Lupu. Îl putem numi cioban vizionar, pentru că într-adevăr ceea ce le-a spus el oamenilor în anii aceia, ceea ce li s-a întâmplat și după aceea adeveresc că la Maglavit a fost o arătare dumnezeiască, o teofanie, așa cum spune Biserica noastră. Este un fenomen unic în istoria creștinismului și chiar în istoria umanității”, a declarat protosinghel Vladimir Dărângă, mare eclesiarh al Catedralei Mitropolitane „Sf.Dumitru” din Craiova, fost stareț al Mânăstirii Maglavit.

După ce Moșul cel strălucitor, cu „miros nemaiîntâlnit la nicio altă floare de câmp sau de grădină”, i s-a arătat lui Petrache Lupu, vestea s-a răspândit ca fulgerul nu numai în sat, ci în toată țara, iar Maglavitul a devenit loc de pelerinaj unde țăranul cioban vorbea odată și la 100.000 de oameni. La 14 septembrie 1935, când pe locul unde Dumnezeu i s-a arătat lui Petrache s-a pus piatra de temelie a viitoarei biserici au plecat din Craiova trei trenuri, fiecare cu câte 25 de vagoane, pentru a aduce pelerini din toate colțurile țării, iar la stațiile CFR din București și Craiova se acordau reduceri de 50% la prețul biletelor.

„Mulțimile fără număr pe care le-am văzut pe toate drumurile dinspre acest sat au curs în valuri mânate de văpaia credințelor străbune și de setea nestinsă de a trăi în fapte pe aceste dumnezeiești și strămoșești credințe (…) Am văzut cu propriii mei ochi bătrâni, tineri, femei cu prunci în brațe îngenunchiați pe locul unde s-a arătat Dumnezeu”, scria pr.dr.Dumitru Cristescu.

Dar orice situație care depășește puterea omului de a o percepe și de a o înțelege generează păreri pro și contra.

„Dintre cei care au fost contra și care au negat această minune, foarte mulți argumentau că Dumnezeu nu se poate arăta oamenilor. Or, iată, am putea da un singur exemplu: când Dumnezeu i s-a arătat lui Moise pe muntele Sinai sub forma Rugului aprins, dar mai apoi în Cartea Ieșire, la capitolul 33, versetul 11 citim: de multe ori Dumnezeu cobora și vorbea cu Moise față către față. Deci, iată, că Dumnezeu se arată oamenilor. Mai mult, Petrache Lupu, atunci când a putut să descrie întâlnirea lui cu Moșul (el niciodată nu i-a spus Dumnezeu, ci i-a spus Moșul) — el fiind un om surdo-mut, și, printr-o minune, s-a întâmplat că el a putut să vorbească și vorbea și la 100.000 de oameni odată și să fie ascultat și înțeles, a explicat așa cum l-a văzut el.

Și era exact descrierea pe care o face proorocul Daniel în cartea sa la capitolul 7, versetul 9, și mai apoi chiar Sf.Apostol și Evanghelist Ioan, capitolul 1, versetul 14, când îl descriu pe Cel vechi de zile, Cel vechi de zile fiind tot Dumnezeu: un bătrân cu barbă albă ca laptele și cu părul ca lâna, cu hainele albe luminoase. Exact așa l-a descris Petrache Lupu pe Moșul. Deci el, un analfabet, care nu citea și care nu putea să vorbească, nu avea de unde să-l descrie atât de frumos pe Moșu decât sub insuflare dumnezeiască și nu avea decât să redea ceea ce văzuse în chip adevărat”, mai spune părintele Dărângă.

La Maglavit nu au venit însă numai oamenii simpli sau cei aflați în suferință, ci și savanți, scriitori, jurnaliști și chiar doctori pentru a-l consulta pe Petrache Lupu dacă este sau nu sănătos fizic și mai ales psihic.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata