MAI, despre prăbuşirea elicopterului: Temperatura apei era de 2 grade; supravieţuirea conştientă a victimelor,cel mult 12 minute

„La ora 16,15, viceprim-ministrul pentru securitate națională, ministrul afacerilor interne, Gabriel Oprea, a activat Centrul Operațional de Comandă al Ministerului Afacerilor Interne, precum și Centrul Operațional de Comandă al Guvernului. Totodată, vicepremierul Gabriel Oprea s-a deplasat la locul producerii accidentului și a solicitat Secției Parchetelor Militare să trimită procurori militari criminaliști, pentru desfășurarea cercetărilor. Informația despre producerea accidentului a fost comunicată șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, secretar de stat Raed Arafat, la ora 16,15.

Viceprim-ministrul pentru securitate națională a ajuns în jurul orei 18,00 la locul accidentului aviatic și a dispus intensificarea măsurilor de căutare-salvare, dar și de iluminare a locului accidentului. S-a folosit un elicopter de la Ministerul Apărării Naționale și altul de la Inspectoratul General pentru Aviație, ambele dotate cu proiectoare și mijloace pentru iluminat”, a adăugat Dajbog.

De asemenea, la ora 16,16, Centrul de Coordonare ROMATSA a fost informat prin intermediul sistemului unic de urgență 112 că aeronava s-a prăbușit în lacul Siutghiol — Mamaia, la 500 de metri de mal și la ora 16,17, conform Regulamentului, a fost declanșată faza de căutare-salvare la nivelul Centrului de Coordonare SAR-ROMATSA.

Prima ambulanță din cadrul Serviciului Județean de Ambulanță Constanța a ajuns la ora 16,17 la locul accidentului și la ora 16,18 a fost alertată echipa de scafandri din cadrul Inspectoratului Județean pentru Situații de Urgență Constanța și a Centrului de Antrenament al ISU Constanța.

Centralizarea mai arată că la ora 16,31, după aproximativ 20 minute de la momentul alarmării, se lansează prima barcă pneumatică de 10 persoane pentru căutare-salvare a ISU — al cărei motor pornește la sfoară și nu la cheie. Motorul nu a pornit, dar barca a fost oricum utilizată în intervenție cu ajutorul vâslelor și la ora 16,40 ISU Constanța activează Planul de cooperare cu Ministerul Apărării Naționale.

La ora 16,45, este recuperată din apă prima victimă, dr. Vizireanu Laura, de către echipajul ISU din prima barcă; s-au început manevrele de resuscitare și victima a fost transferată într-o barcă civilă cu motor, însoțită de un paramedic SMURD care a continuat manevrele de resuscitare până la preluarea pe mal de către echipajul de ambulanță. Personalul ISU din prima barcă rămâne la fața locului pentru a continua acțiunea de căutare-salvare.

La ora 16,47, la 35 de minute de la anunțarea accidentului, se lansează la apă cea de a doua barcă cu motor a ISU Constanța și la ora 16,49 a fost solicitată intervenția echipei de scafandri a Centrului 39 Constanța, aparținând Ministerului Apărării Naționale.

La ora 16,50, șalupa Jupiter a Agenției Române pentru Salvarea Victimelor Omenești pe Mare a ajuns la locul accidentului, oferind sprijin în operațiunea de căutare și la ora 16,54 a fost lansată la apă a treia barcă cu motor, pentru operațiuni de căutare-salvare. La ora 17,07 se solicită scafandri de la Garda de Coastă, iar la ora 17,12 scafandrii de la ISU Constanța încep căutarea victimelor. La ora 17,50, forțele Ministerului Apărării Naționale intervin în sprijinul acțiunilor de căutare.

„La ora 21,30, copilotul Crăcănel Ginel Claudiu este adus la mal de către ISU Constanța și încep manevrele de resuscitare. La ora 21,47, copilotul este transportat la UPU Constanța, unde ajunge la ora 22,00, sunt continuate manevrele de resuscitare, iar la ora 01,30 este declarat decedat. (…) La ora 23,45 este declarat decesul primei victime recuperate, doamna dr. Vizireanu Laura. La ora 23,50 este găsită a treia victimă, pilotul Cătuneanu Petre Corneliu, la aproximativ 10 metri de carlingă. La ora 00,35, pilotul Cătuneanu Petre Corneliu este adus în UPU, unde se declară decesul.La ora 03,30, este găsită cea de-a patra victimă, asistenta Harton Gabriela Claudia, prinsă în centură în carlinga epavei. La 04,10 este transportată la mal, preluată de ambulanță, aplicându-se manevrele medicale specifice, iar la ora 04,30 este adusă la UPU, unde se declară decesul. La ora 04,10, se încheie operațiunea de căutare — salvare și se iau măsuri pentru conservarea locului faptei, în vederea continuării cercetării la fața locului pe timpul zilei”, mai informează MAI.

MAI a anunțat că accidentul face obiectul unui dosar penal înregistrat la Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar București, urmând să fie preluat de către Secția Parchetelor Militare din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, care va pronunța soluția legală. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata