Mai multe ţări, printre care şi România, testate de UNESCO pentru pregătirea în caz de tsunami

Circa douăzeci de țări cu ieșire la Marea Mediterană, Marea Neagră și Oceanul Atlantic, printre care și România, sunt testate de către UNESCO pentru a determina în ce măsură sunt pregătite să facă față unui tsunami, relatează marți The Daily Telegraph.

Croația, Cipru, Egipt, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Israel, Italia, Liban, Malta, Monaco, Maroc, Portugalia, România, Rusia, Spania, Suedia, Turcia și Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi țările testate de organizație în următoarele trei zile, urmând ca alte 19 țări să fie testate pe viitor.

Potrivit site-ului UNESCO, patru simulări de tsunami vor fi organizate în statele menționate în perioada 28-30 octombrie.

Scopul exercițiului este de a testa reactivitatea țărilor care iau parte la Sistemul de Avertizare Timpurie pentru Tsunami în Atlanticul de Nord-Est, Marea Mediterană și în mările conexe, stabilit sub egida Comisiei Oceanografice Interguvernamentale a UNESCO (IOC).

Exercițiul, numit NEAMWave14, se bazează pe un scenariu în care patru cutremure generează două tsunami în Marea Mediterană, unul în Oceanul Atlantic, iar un al patrulea în Marea Neagră.

Exercițiul se va dovedi o oportunitate de a testa eficiența sistemelor de comunicații care se ocupă de transmiterea alertelor de tsunami, iar, în unele țări, de a stabili dacă autoritățile responsabile de siguranța publică sunt pregătite să se confrunte cu o astfel de amenințare. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata