Măiestria fabricării mobilierului de artă se învaţă la Şimleu Silvaniei

Un alt moment important a fost reunificarea Germaniei, care a dus la scăderea puterii de cumpărare, în paralel cu apariţie de oportunităţi de afaceri în zona fostei URSS. Aşa s-a ajuns ca la ora actuală Simex Grup să trimită peste hotare 60% din totalul exportului de mobilă din România pe piaţa din Estul Europei. Probleme apar actualmente şi pe aceste pieţe, motiv pentru care producătorul român de mobilier de artă se uită din nou spre Vest.

”Cel mai mult exportăm în Federaţia Rusă, iar pe locul II este Ucraina. A mers foarte bine până acum, dar au început şi acolo tot felul de probleme. Ştiţi ce se întâmplă în Ucraina, iar în Rusia rubla se depreciază. Este foarte complicată treaba. Pe de altă parte piaţa Germaniei şi piaţa vestică în general a început să fie din nou de actualitate. Ne-am reîntors în Germania şi Olanda. Dacă înainte de 1989 mobila pe care o vindeam în Germania era foarte simplă, în care lemnul era pe locul IV, predominând plasticul, sticla şi metalul, acum lumea începe să se întoarcă spre natură, spre lemn prelucrat. Şi preţurile sunt deja mai atractive”, spune preşedintele companiei.

Acesta este însă încrezător în ceea ce priveşte viitorul, pentru că nu Simex ştie să dea viaţă mobilei.

”Dotările pe care le avem şi linia pe care am ales să mergem în 1990 a fost cea de a pune în valoare capitalul cel mai bun pe care îl aveam la vremea aceea, respectiv forţa de muncă foarte bine calificată. Am ales mobila de artă, mobila complicată, scumpă şi aşa ne-am dotat. Maşina poate să facă perfecţiune, dar mâna este cea care trebuie să dea viaţă mobilierului. Atunci când pui şi dalta, modelul respectiv prinde viaţă. Din punct de vedere al mobilei din lemn, de artă, suntem numărul I în ţară, drept pentru care am şi fost ales vicepreşedinte al Asociaţiei Producătorilor de Mobilă din România”, precizează Cristian Bilţ.

Ca şi exemple, cea mai ieftină sufragerie costă 800 — 1.000 de euro şi cea mai scumpă poate ajunge la 20.000 — 22.000 de euro. Cele mai multe sunt undeva între 3.000 şi 5.000 de euro. Pe piaţa românească Simex Grup vinde circa 10% din producţie, în magazinele proprii din Bucureşti, Oradea, Arad, Sibiu, Galaţi, Constanţa, în străinătate având magazine în Moscova şi Kiev.

”Sperăm să facem în acest an 2,5 milioane de euro export în Vest, iar anul viitor patru milioane. În Est am ajuns maxim pe la 18 milioane de euro, am scăzut la 15 milioane de euro şi acum vindem circa 13,5-14 milioane de euro. Ne este frică de Ucraina, o piaţă de 3,5 milioane de euro. Dacă această piaţă cade, vine Vestul să îi ia locul”, conchide acesta. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata