Majoritatea francezilor recunosc că nu se pricep la vinuri

Chiar dacă este cel mai faimos produs de export al țării lor, peste două treimi din francezi recunosc că nu știu nimic despre vinuri, arată rezultatele unui sondaj de opinie preluat de AFP.

Cu ocazia unui sondaj realizat de ViaVoice pentru revista Terre de Vins, și publicat marți, 71% din francezi au răspuns „nu” la întrebarea: „În materie de vinuri aveți sentimentul că vă pricepeți?”, iar dintre cei care au răspuns nu, 43% au răspuns că nu știu „absolut nimic”. Doar 3% din cei intervievați au declarat că știu „foarte mult” în timp ce 26% au răspuns „suficient”.

Studiul sugerează că gradul de cunoștințe despre vinuri al francezilor depinde în principal de clasa socială. Astfel, 43% dintre manageri și membri ai profesiilor liberale au declarat că se pricep la vinuri comparativ cu doar 30% în cazul middle managerilor, 20% din angajați și 16% din muncitori. Potrivit ViaVoice rezultatele acestui sondaj sunt „dovadă a unei viziuni elitiste în materie de vinuri existentă încă în societatea franceză dar și a unui sentiment în rândul gospodăriilor cu bugete reduse că nu au acces la vinurile de calitate”.

Chiar dacă declară că nu se pricep la vinuri, francezii consumă, în medie, o sticlă de vin pe săptămână, de șase ori mai mult decât consumatorul mediu american. De asemenea, 78% din francezi s-au declarat în favoarea unei inițiative a senatorilor francezi care în luna martie au inclus vinurile în patrimoniul cultural și gastronomic al Franței.

Sondajul a fost realizat prin telefon în perioada 28-30 mai 2014 pe un eșantion de 1.015 persoane cu vârsta de peste 18 ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata