Mâncatul – mecanism compensator în momente de schimbare

În ultimele săptămâni, foarte mulţi oameni mi-au povestit de „crizele de foame”, de fapt, adevărate crize de acidoză (senzaţie de GOL în stomac / intestine / abdomen, pe care fiecare încearcă să-l umple cum poate si cu ce ştie).

Ba mai mult, apar „pofte” de gusturi vechi, de „alimente de consolare” din trecut (junk food). Nevoia de SĂRAT, de DULCE sau de RONŢĂIT, face multă lume să cadă „în ispita” mâncărurilor de proastă calitate.

Luna aprilie este una dintre cele mai dificile luni calendaristice, fiind legată de trecerea masivă dinspre iarnă spre primăvară. Variaţiile de temperatură şi presiune atmosferică afectează corpul (şi ficatul munceşte „din greu” să facă faţă).

Adaptarea la ziua mai lungă, la un nou ritm (mai dinamic) al Naturii, dar şi continua provocare a „stresurilor zilnice” (să recunoaştem, destul de mari la toată lumea, pentru că societatatea are grijă să ne pună în cârcă MULTE situaţii stresante), ne epuizează de puţina energie care ne-a rămas la finalul iernii.

Şi atunci, CORPUL „CERE” ENERGIE! Şi ce SURSE mai bune de energie, dacă nu CARBOHIDRAŢII şi LIPIDELE! Corpul vrea DULCE, sau vrea GRĂSIMI – şi desigur, SARE (gustul sărat stimulează suprarenalele).

Şi mai ales, corpul vrea MULT, vrea senzaţie de SĂŢIETATE, vrea STARE DE „PLIN” (de plenitudine). Pentru cei mai mulţi dintre noi, la care „flotorul” interior care spune „destul” NU FUNCTIONEAZĂ (este „defect” din copilărie), singura modalitate să ne simţim SĂTUI este să NE UMPLEM până nu mai intră nimic.

Cum putem să trecem mai uşor prin această perioadă dificilă, fără să punem kilograme suplimentare pe noi, fără să cedăm presiunii celor din jur (care intră COMPLET în LĂCOMIA SĂRBĂTORILOR) şi fără să ne îndepărtăm prea tare de dieta cu fructe şi legume?

Sunt posibile mai multe „trucuri” folosind ce avem „la îndemână”!

Dintre fructele pe care le avem, în prezent, la îndemână, putem folosi perele (dulci) pe care le mai găsim la final de sezon, pepenii galbeni de import (uneori deosebit de dulci şi zemoşi, cam scumpi, este adevărat!), bananele şi merele Golden (chiar şi variantele Bio disponibile în marile lanţuri de supermarket). Şi putem consuma în variantă „monofruct” (un singur fruct, odată, la o masă) CÂT DE MULT DORIM. În zilele de aprilie din anii trecuţi am consumat, uneori 3-4 kg de pere / mere într-o zi, sau 3-4 pepeni galben (doar eu).

Dintre legumele „zemoase” disponibile, castraveţii, morcovii şi uneori şi tulpinile de ţelină, se pot transforma în „beţe” de ronţăit, la care putem „asorta” un sos de mango (mare parte din fructele de mango de pe piaţă sunt necoapte, acide, de aceea sunt foarte potrivite pentru sosuri de salate de legume, sau chiar sosuri pentru gustări).

Un sos bun de mango se poate face cu un mango, cateva roşii cherry, mărar sau pătrunjel, busuioc sau chimen (după gust) şi condimente diferite (am încercat odată cu curry, altădată cu biriany, un condiment Indian luat de la MegaImage şi altă dată cu sumac şi ghimbir). Puteţi „ronţăi” cât de mulţi castraveţi, morcovi sau tulpini de ţelină doriţi, cu tot cu sos. Până simţiţi că „nu mai puteţi”.

Frunzele verzi sunt alte posibiltăţi de „umplere” în această perioadă. O salată gigantică, cu multe frunze verzi, eventual ceva ridichi, ceapă verde, cu sau fără castraveţi sau roşii (dacă veţi găsi bio), şi un dressing de portocală, sau de mango, sau chiar de roşii cu sfeclă şi mirodenii, reprezintă un fel de mâncare foarte satisfăcător pentru seara. Iar frunzele verzi oferă senzaţia de „umplere” pe care, de multe ori, nu o putem obţine de la fructe (iar gustul uşor sărat sau uneori condimentat, aduce o varianţie în plus „dulcelui” de la fructe).

Mişcarea fizică, este „un truc” important pentru a diminua „foamea”. Mai ales realizată în aer liber, se cuplează „starea de bine” obţinută din două surse importante (oxigen şi mişcarea limfei).

Lucrul spiritual, „curăţenia” emoţională şi eliberarea de toate emoţiile care ne iau energie, şi de toate gândurile şi convingerile mentale „limitatoare”, este una dintre direcţiile „curăţeniei generale”. Aici, avem nevoie de DESCHIDERE mentală şi disponbiilitatea mentală la parcurgerea procesului.

Aşadar, sunt multe posibiltăţi de a ne ajuta organismul să nu „cedeze” la valul uriaş de LĂCOMIE care zguduie lumea cu câteva zile înainte de Paşte şi toată perioada Sărbătorilor Pascale.

Şi dacă „cedăm” unor pofte, SĂ NU NE JUDECĂM, să nu ne biciuim, să nu ne auto-torturăm cu gânduri şi emoţii negative. Când mâncaţi ceva „interzis” faceţi-o cu CEA MAI MARE PLĂCERE, de parcă mâncaţi cea mai mare „bunătate” a lumii. Măcar să vă bucuraţi de ORICE INTRĂ ŞI DEVINE CORPUL DUMNEAVOASTRA!

Luna plină cu eclipsa totală de lună, de pe 4 aprilie, a accentuat ceva mai tare resimţirea energiilor în dezechilbru în majoritatea organismelor.
Asa că, veţi simţi „la primă mână”, fizic, direct, tot ceea ce am discutat în ultimele articole doar la nivel „de concept, stagnarea fizică, stagnarea limfatică, stagnarea digestivă, lipsă de energie (se „simte” ficatul slăbit), tulburări de somn (se simt dezechilibrele pe sistemul endocrin), lipsa de energie (suprarenalele epuizate), durerile de cap, tulburările de atenţie, memorie, concentrare, dar şi diferite simptome fizice, legate de FRICA de boală, de moarte şi de singurătate.

A apărut nevoia pentru o re-definire a VIEŢII. Pentru o re-definire a MISIUNII OMULUI PE ACEST PĂMÂNT. A apărut nevoia pentru o VINDECARE a corpurilor fizice, şi pentru o „curăţare” şi împrospătare a tuturor „maşinăriilor” şi roboţilor care am devenit.

ORICE TRANZIT ENERGETIC ESTE TEMPORAR. Este important să ŢINEŢI MINTE acest lucru. TOTUL TRECE, TOTUL „CURGE” în ritmul energiei Universului. De multe ori, tot ce puteţi face, este „să curgeţi” cu valul şi cu fluxul, şi atunci nu mai consumaţi energie înotând împotrivă!

Dr. Sorina Soescu

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata