Manifestări dedicate Zilei Naţionale în mai multe municipii reşedinţe de judeţ din ţară – GALERIE FOTO

Ceremonii de omagiere a eroilor, parade militare și alte manifestări au fost organizate de autoritățile locale în mai multe municipii reședință de județ din țară, cu ocazia sărbătoririi Zilei Naționale a României.

* Câteva sute de brașoveni și turiști au asistat, luni, începând cu ora 11,00, în Piața Sfatului, la parada militară organizată cu ocazia Zilei Naționale. Programul a început cu oficierea serviciului religios, urmat de scurte alocuțiuni ale oficialităților locale, apoi parada militară la care au participat cadre militare din Garnizoana Brașov, Inspectoratul Județean de Jandarmi, Inspectoratul Județean de Poliție și Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Țara Bârsei”.

A urmat un moment artistic susținut de muzica militară a Garnizoanei, și Corul de copii Unison care a interpretat mai multe melodii corale.Manifestările au continuat cu un exercițiu demonstrativ de intervenție susținut de structurile Inspectoratului Județean de Poliție și ale Inspectoratului Județean de Jandarmi.

De la ora 12,00, în Piața Unirii din Prund, Uniunea Junilor din Șcheii Brașovului și Brașovul Vechi a organizat o festivitate dedicată Zilei Naționale a României. După un Te Deum în memoria eroilor neamului, au fost depuse coroane de flori la Monumentul Eroilor din 1916 din Piața Unirii. Alături de Juni au luat parte oficialități locale, instituții publice, asociații, numeroși brașoveni.

Momentul din Piața Unirii s-a încheiat cu un spectacol de muzică specific Țării Bârsei și Ardealului, în deschiderea căruia Junii au dansat tradițională Horă a Junilor. Manifestările dedicate Zilei Naționale a României se vor încheia la ora 18,30, cu retragerea cu torțe a formației militare special constituite, din cadrul Garnizoanei Brașov, pe traseul Piața Sfatului-str.Mureșenilor-B-dul 15 Noiembrie-sediul Comandamentului Brigăzii 2 Vânători de Munte „Sarmizegetusa”.

* Câteva mii de persoane au participat în zona centrală a municipiului Buzău la o ceremonie militară și religioasă, precum și la o paradă militară organizată de unități ale Diviziei 2 Infanterie „Getica” din Buzău, Brăila și Focșani, dar și la unități ale ISU, IPJ și Jandarmeriei.

Activitățile au debutat cu ceremonia militară și religioasă cu depuneri de coroane și jerbe de flori la Monumentul Eroilor militari români căzuți la datorie, amplasat în fața Prefecturii din Buzău, la care au participat reprezentanți ai administrației publice locale, veterani de război, cadre militare în activitate, rezervă și retragere, cetățeni ai municipiului Buzău.

Comandantul Diviziei 2 Infanterie „Getica”, general de brigadă Lucian Foca, a declarat că ‘Ziua Națională a României este o zi specială pentru militari, ocazie cu care își reafirmă devotamentul pentru valorile naționale și păstrează vie memoria înaintașilor’.

După ceremonia militară a urmat un exercițiu de precizie și îndemânare în mânuirea armei, executat de către militari din garnizoana Buzău, dar și festivitatea de premiere a elevilor, participanți la concursul de istorie, organizat de către fundația ‘ Mareșal Alexandru Averescu’ dedicat marelui eveniment de la 1 Decembrie 1918.

Festivitatea s-a încheiat cu o paradă militară organizată de către Divizia 2 Infanterie ‘Getica’, structură reprezentativă a Forțelor Terestre Române, unitate de elită a Armatei Române. Dispozitivul de defilare a fost constituit din detașamente de paradă, cu trupe și tehnică ale Ministerului Apărării Naționale și Ministerului Afacerilor Interne.

* Primarul Constanței, Radu Mazăre, s-a întâlnit, de Ziua României, cu cetățenii din cartierul CET al Constanței și a mâncat împreună cu aceștia fasole cu cârnați, după care a inaugurat un patinoar construit în incinta parcului de distracții din stațiunea Mamaia.

Respectivul cartier este unul dintre cele cinci locuri din Constanța unde administrația locală le oferă gratis constănțenilor fasole cu cârnați, fiind pregătite 30.000 de porții, asortate cu castraveți murați. Cetățenii primesc și câte un pahar cu vin sau suc, la alegere. După ce a făcut o baie de mulțime în zona CET, primarul Constanței a inaugurat patinoarul construit în incinta parcului Aqua Magic din stațiunea Mamaia și a făcut deliciul copiilor, patinând împreună cu aceștia.

Radu Mazăre a menționat că de 1 Decembrie le urează constănțenilor să fie mai iubitori unii cu ceilalți. „Le urez să lase deoparte hâra, ranchiuna, fie că e ea politică, fie că e dușmănie personală, că suntem români și trebuie să avem grijă să ne iubim unii pe ceilalți”, a spus Mazăre.

Acesta a afirmat, totodată, că municipiul Constanța va fi împodobit de sărbători, nu doar în zona centrală, așa cum s-a petrecut în iarna anului trecut. „Suntem puțin în întârziere, dar o să fie împodobit orașul, cam odată cu Moș Nicolae. (…) Nu doar centrul și vor fi mult mai multe decorațiuni noi față de anul trecut”, a spus primarul Constanței.

* Peste 400 de persoane au sărbătorit luni, timp de câteva ore, Ziua Națională a României în comuna Deveselu, unde printre participanții la evenimente au fost și americani din baza militară, delegația acestora fiind condusă de Comandantul Unității de Sprijin a Forțelor Navale (NSF) de la Deveselu, căpitanul Bill Garren.

Manifestările au început în prima parte a zilei, când oficialitățile, localnicii și militarii români și americani invitați au pornit într-un marș de la Căminul Cultural Deveselu, pe ritmuri de fanfară, către Monumentul Eroilor, unde a avut loc un ceremonial religios și depunere de coroane. Au depus coroane la Monumentul Eroilor atât oficialitățile locale, cât și o delegație de militari români și o delegație de militari americani din baza Deveselu.

După ceremonia oficială, participanții s-au deplasat, tot pe ritmuri de fanfară, către Căminul Cultural, unde autoritățile locale au pregătit pentru cei prezenți sute de porții de fasole cu ciolan, vin și țiucă fiartă, pâine în țest și carne de oaie la ceaun.

La Deveselu a fost lansată luni și Monografia comunei, scrisă de un fost comandor care a lucrat în unitatea militară, colonelul în rezervă Tudor Nicolae, iar primarul localității Ion Aliman a înmânat diplome și câte un exemplar din Monografie celor peste 120 de urmași ai eroilor comunei căzuți pe câmpul de luptă în cele două războaie mondiale.

Delegația americană de la baza militară, condusă de căpitanul Bill Garren a participat atât la ceremonia oficială organizată luni la Deveselu, de Ziua Națională, cât și la sărbătoarea populară, cu preparate culinare tradiționale.

De asemenea, câteva sute de persoane au participat la Slatina, la manifestările oficiale dedicate Zilei Naționale, fiind organizate un ceremonial religios, depunere de coroane de flori, un moment artistic susținut de copiii de la corul Voces Primavera. Câteva zeci de militari, pompieri, polițiști, jandarmi și polițiști locali, cu autotovehicule din dotarea instituțiilor MAI au defilat pe bulevardul AI Cuza din Slatina la finalul ceremoniei oficiale.

Ziua Națională a fost sărbătorită la Slatina și printr-un spectacol de muzică folclorică al Ansamblului Doina Oltului, iar autoritățile locale au oferit participanților la evenimente fasole cu cârnați, preparate pe esplanada din centrul orașului. Luni seara, în Slatina, va fi aprinsă și instalația de iluminat arhitectural.

* Câteva mii de persoane au participat luni la manifestările dedicate Zilei Naționale în centrul municipiului Satu Mare.
Manifestările au început de dimineață cu depuneri de coroane la busturile lui Mihai Viteazu, Corneliu Coposu, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, după care a fost sfințită noua troiță ridicată în memoria Eroilor Neamului, după care au avut loc depuneri de coroane și paradă militară la statuia dr. Vasile Lucaciu și un recital al Corului Bărbătesc din Finteușu Mare.

Tot de Ziua Națională a fost organizat un spectacol artistic în Piața 25 Octombrie, cu interpreți renumiți precum Veta Biriș, Petrică Mureșan, Maria Petca Poptean, Nicolae Mureșan, Florentina și Petre Giurgi, Ansamblul Cununița, un recital Talisman și a fost programat un foc de artificii. Consiliul Județean și Primăria Satu Mare au oferit sătmărenilor circa 3.000 de porții de fasole cu cârnați.

* Peste 2.000 de sibieni prezenți în Sala Polivalentă „Transilvania” au cântat imnul de stat, alături de cunoscutul interpret de muzică populară, Furdui Iancu, în debutul unui spectacol folcloric prilejuit de Ziua Națională.

„Ziua Națională a României, sărbătoarea românilor de pretutindeni, este celebrată la Sibiu printr-un spectacol live, menit să readucă în mentalul românilor importanța și bucuria celebrării Zilei de 1 Decembrie. Spectacolul este susținut de către Ansamblul Folcloric Profesionist ‘Cindrelul—Junii Sibiului’, orchestra ‘Lăutarii’ din Chișinău (dirijor Nicolae Botgros) și soliști de renume ai folclorului românesc: Nicolae Furdui Iancu, Sava Negrean Brudașcu, Mariana Anghel, Nineta Popa Ionescu. Împreună cu tineri din ansamblul folcloric ‘Ceata Junilor’ și soliști îndrăgiți (Alina Bîcă, Adrian Neamțu, Viorica Telcean, Daniel Rosalim, Marcel Părău, Alina Pinca, Izabela Tomița Popescu, Codruța Rodean, Ion Drăgan, Dumitru Teleagă, Olguța Berbec, Tudor Furdui Iancu, Angelica Flutur, Nicușor Iordan, Ovidiu Homorodean, Paul Ananie, Andreea Haisan, Stana Stepanescu, Nicu Mîță, Gabriel Dumitru, Daniel Pop, Alexandru Brădășan, Șirin Narenji) organizatorii propun o călătorie muzical coregrafică prin cele mai reprezentative zone ale țării, spre bucuria tuturor românilor din țară și din străinătate”, se arată într-un comunicat.

În debutul spectacolului, managerul și coregraful Silvia Macrea împreună cu familia au primit pe scenă, de la președintele Consiliului Județean Sibiu, Ioan Cindrea, titlul de Cetățean de Onoare al Județului Sibiu, decernat post mortem, coregrafului Ioan Macrea, fondatorul Ansamblului Profesionist ‘Junii Sibiului’, cel mai vechi ansamblu de dansuri populare din România.

Nicolae Furdui Iancu împreună cu fiul său, Tudor, au fost aplaudați încontinuu la fiecare melodie patriotică, interpretată pe scena Sălii Polivalente „Transilvania” din Sibiu, unde atmosfera a fost una de sărbătoare, fiecare spectator având în mână un steguleț tricolor.

* Doi bătrâni, de 95 și 81 de ani, din Hunedoara, respectiv Caraș-Severin, vin an de an de 1 Decembrie la Alba Iulia, ei susținând că au marcat prin prezența lor în Orașul Marii Uniri actul de la 1 Decembrie 1918 și înainte ca această zi să fie declarată Ziua Națională a României.

Printre cei peste 25.000 de oameni care au fost prezenți luni la Alba Iulia s-a aflat și Cornel Pârvu, din Baru Mare, județul Hunedoara, în vârstă de 95 de ani. El a asistat la ceremonialul depunerilor de coroane, precum și la alte momente din programul manifestărilor găzduite de Cetatea Alba Carolina. Bătrânul spune că din 1990 încoace a fost prezent de fiecare dată de 1 Decembrie la Alba Iulia.

O figură aparte printre participanții la festivitățile organizate la Alba Iulia a fost și în acest an, îmbrăcat în costumul specific Banatului Montan, Vornic Ioan Râcu, ‘gugulan’ din Vârciorova, județul Caraș-Severin. În vârstă acum de 81 de ani, el este nelipsit din 1990, an de an, de 1 Decembrie în „Orașul Marii Uniri”, în semn de respect față de istoria românilor. Pentru prima dată, bătrânul a fost prezent de 1 Decembrie la Alba Iulia în 1968, la Semicentenarul Unirii. ‘Țara mea îți sărut obrazul, Muntele, dealul, câmpia, Că nu-i țară mai frumoasă, Pe pământ ca România’ sunt câteva versuri din poezia dedicată țării de către cel care se autointitulează ‘poet-țăran’ Ioan Râcu.

* Pentru prima dată după 1989, reșițenii au participat într-un număr foarte mare la manifestările organizate de Ziua Națională a României. Circa 2.000 de persoane au fluturat steagul României în centrul municipiului Reșița.

De asemenea, față de alți ani, autovehiculele speciale din dotarea Inspectoratului de Poliție al județului Caraș-Severin, Jandarmeriei, Inspectoratului pentru Situații de Urgență ‘Semenic’, dar și ale Poliției de Frontieră au făcut parte din parada din acest an.

După introducerea în formație a drapelului de luptă al Batalionului 183 Artilerie, prezentarea onorului, salutul drapelului de luptă și oficierea slujbei religioase, au urmat alocuțiunile oficialităților județene și locale. ‘Este momentul să facem o reverență pentru toți cei care au reușit să scrie cu tricolor granițele acestei țări, pentru toți cei care au făcut România Mare și au lăsat-o pe harta Europei și a lunii, întreagă. De ceea, cred că generația noastră are datoria să scrie un proiect pentru acum și pentru generațiile care urmează, al unității și solidarității, pentru că nu există două Românii, nu există România celor de aici și a celor din diasporă, nu există o Românie a tinerilor și una a celor bătrâni, o Românie a celor care lucrează și una a pensionarilor. Există doar România noastră de a nu lăsa patriotismul să cadă în desuetudine și să fie folosit dor la momente aniversare’, a declarat, cu acest prilej, parlamentarul PSD de Caraș-Severin, Ion Mocioalcă, președintele Comisiei de Apărare din Camera Deputaților.

Celor prezenți le-a vorbit și președintele Consiliului Județean Caraș-Severin, Sorin Frunzăverde, care a subliniat importanța sacrificiilor făcute de generațiile anterioare, dar și de importanța Uniunii Europene, din care trebuie să facă parte, mai devreme sau mai târziu, și Basarabia și Bucovina de Nord. ‘Astăzi, gândul nostru se îndreaptă în fața demersului de conștiință și patriotism al generațiilor anterioare, a românilor care au știut, atunci, să facă România Mare, o Românie în care noi, astăzi, trăim, poate, cu două dureri: Basarabia și Bucovina de Nord, cu care, mai devreme sau mai târziu ne vom regăsi într-o patrie unică, europeană, Uniunea Europeană. Eu sper, cât mai repede. Și să fim mândri să spunem, oriunde în lume ne-am afla: Trăiască România’, a spus Sorin Frunzăverde.

La rândul său, primarul municipiului Reșița, Mihai Stepanescu, a precizat că Marea unire nu a fost făcută de o persoană anume, de vreun partid sau vreun Guvern, ci de către toți românii.

Manifestările dedicate Zilei naționale a României s-au încheiat cu un spectacol folcloric.

* Veteranul de război Ion Popa, în vârstă de 92 de ani, a venit luni la Monumentul Eroilor din Drobeta Turnu Severin ‘pentru a așeza o floare în memoria soldaților ale căror oseminte se află în cripta comuna din subsolul acestuia’.

Pentru a fi prezent aici, ca în fiecare an de Ziua Națională a României, el a străbătut cu o mașină de ocazie 50 de kilometri din satul său Poiana Gruii, acolo unde s-a născut și trăiește.

‘Gestul meu li se va părea unora excentric, sau mai știu eu cum, dar eu iubesc Armata, în care am intrat la 20 mai 1944, și îi respect pe cei care și-au sacrificat viața pentru țară. Am fost pe front în Estul țării, apoi am fost în Cehoslovacia unde am îndeplinit misiunea de furier al secției 69 care aparținea de Spitalul 3 Campanie, cu care am ajuns și în Crimeea’, a declarat veteranul de război Ion Popa.

Înainte de a depune floarea de toamnă ce o adusese cu el într-un buzunar al paltonului, lângă inimă, a desfăcut un tricolor înfășurat într-un ziar, l-a sărutat, s-a închinat și a rămas neclintit câteva clipe cu ochii ‘cufundați în istorie’, cum mărturisește ori de câte ori este întrebat de ce pleacă de acasă la 1 Decembrie.

Monumentul Eroilor din perimetrul Parcului Rozelor din Drobeta Turnu Severin a fost inaugurat la 4 iunie 1933. El a fost realizat între anii 1928-1933 la inițiativa primarului Virgil Netta. Este un omagiu adus ostașilor români căzuți la datorie în Primul Război Mondial. Opera a fost realizată de arhitectul State Balosin, de sculptorul Teodor Burcă și de pietrarul Carol Umberto.

* Unul din punctele centrale ale programului de Ziua Națională a României a fost parada militară la care au asistat peste zece mii de sibieni, în ciuda frigului pătrunzător, conform unui comunicat al Consiliului Județean Sibiu (CJS).

La parada desfășurată pe Bulevardul Coposu au participat peste 1.500 de militari, polițiști, jandarmi, pompieri și salvamontiști care au prezentat și tehnica din dotare.

Programul festiv de la Sibiu a debutat la Sala Thalia cu o ședință solemnă a CJS, la care au participat Ovidiu Ioan Sitterli, prefectul județului Sibiu, Ioan Cindrea, președintele CJS, consilierii județeni, managerii instituțiilor publice locale, dar și preoți de la mai multe confesiuni religioase. În deschiderea ședinței solemne corul Cedonia a interpretat imnul național al României, iar preoții prezenți la manifestare au oficiat o slujbă religiosă.

Manifestările dedicate Zilei Naționale a României de la Sibiu sunt organizate de CJS, Instituția Prefectului Județului Sibiu și Garnizoana Sibiu. Președintele Consiliului Județean, Ioan Cindrea, le-a mulțumit tuturor celor care s-au implicat în organizarea manifestărilor.

„Este de datoria noastră, a tuturor, să sărbătorim așa cum se cuvine Ziua de 1 Decembrie, Ziua Națională a României, Ziua Unității Noastre. Trebuie să o facem sub semnul unității. Nimic nu are voie să ne dezbine în fața interesului național, în fața intereselor naționale ale României. Toate celelalte lucruri care ne deosebesc astăzi trebuie lăsate deoparte și astăzi trebuie, cu respect față de înaintașii noștri care s-au jertfit, să sărbătorim așa cum se cuvine ziua de 1 Decembrie. La mulți ani, România ! La mulți ani români !” a declarat Ioan Cindrea, președintele CJS.

Mesajul prim-ministrului Victor Ponta a fost citit de prefectului județului Sibiu, Ovidiu Sitterli.

Despre însemnătatea Unirii a vorbit și Alexiu Tatu, directorul Arhivelor Naționale Sibiu: „Activitatea Consiliului Dirigent de la Sibiu a fost o activitate care a contribuit în mod substanțial la realizarea unirii și în plan administrativ și în plan politic, pentru că declarația de unire de la Albă Iulia a fost un act deosebit, a fost un act special, dar trebuia să se realizeze și o unire efectivă. Această unire efectivă a început la 1918”.

Reprezentanții autorităților publice locale au depus coroane de flori la sediul fostului Consiliu Dirigent din Transilvania, iar după parada militară de pe Bulevardul Corneliu Coposu, a fost inaugurat Muzeul Asociatiunii, un proiect cultural care a reunit trei institutii de prestigiu: Complexul National Muzeal Astra, Muzeul National Brukenthal si Biblioteca Astra.

La Sala Transilvania a avut loc, și spectacolul „Noi suntem români”, prezentat de Ansamblul Profesionist „Junii Sibiului” și transmis în direct de TVR. În timpul spectacolului, președintele CJ Sibiu, Ioan Cindrea, a înmânat directorului Ansamblului Silvia Macrea titlul și diploma de Cetățean de onoare al județului Sibiu acordată post-mortem maestrului coregraf Ioan Macrea.

Seara va avea loc o retragere cu torțe a studenților Academiei Forțelor Terestre și un concert simfonic extraordinar prezentat de Filarmonica sibiană. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

[nggallery id=191]

manifestari de 1 decembrieparada militaraZiua Nationala a Romaniei
Comentarii (0)
Adaugă comentariu