MApN: Militar căzut la datorie în Afganistan

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu (foto) a decedat, iar sublocotenentul Ionuţ Alin Marinescu, plutonierul-major Florin Ionel Murărescu şi caporalii clasa a III-a Marius Cristian Cănuci, Marius Bogdan Radu şi Eugen Valentin Pătru au fost răniţi în Afganistan, duminică dimineaţă, în urma unui atac sinucigaş cu un autovehicul încărcat cu exploziv care a intrat direct în maşina de luptă, a informat Biroul de Presă al MApN.

Plutonierul-major Claudiu Constantin Vulpoiu avea 41 de ani, angajat al MApN din 2001, era căsătorit şi avea un copil. A mai participat la şase misiuni externe în Afganistan şi Irak.

Potrivit MApN, militarii români din Batalionul de Manevră dislocat în provincia Zabul executau o misiune de patrulare, cu trei maşini de luptă MRAP (rezistente la mine şi protejate împotriva ambuscadelor — Mine-Resistant Ambush Protected), pe autostrada A1, la aproximativ 10 kilometri sud-vest de Baza operaţională înaintată Mescall.

În urma atacului, militarilor li s-a acordat primul ajutor şi au fost transportaţi cu un elicopter de evacuare medicală la spitalul din Kandahar.

Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a transmis sincere condoleanţe familiei militarului decedat şi urmăreşte cu atenţie starea răniţilor.

În Afganistan, în prezent, sunt dislocaţi aproximativ 1.000 de militari. Din 2002, de când România participă la reconstrucţia acestei ţări, 23 de militari au căzut la datorie, iar alţi aproximativ 130 au fost răniţi în acest teatru de operaţii, informează MApN.

Până în prezent, Armata României a pierdut 26 de militari în toate teatrele de operaţii la care au participat şi alţi peste 140 au fost răniţi.

Din 1991, aproximativ 40.000 de militari au fost dislocaţi în diferite zone de conflict pentru a participa la misiuni de menţinere a păcii, precizează MApN. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata