Mărci româneşti de tradiţie: Berea Timişoreana

Berea cu tradiţie românească – Timişoreana s-a ”născut” în cea mai veche fabrică de bere din România, fiind atestată printr-un act petiţionar al magistratului oraşului Timişoara, care datează din 1718.

Prin autoritatea prinţului Eugeniu de Savoya, în document se cerea construirea unei fierbătorii de bere şi a unui cazan de ţuică. De altfel, în acelaşi document, se interzicea aducerea berii şi a ţuicii din altă parte şi se specifica obligaţia tuturor satelor din Banat de a prelua pe bază de repartiţie anumite cantităţi din aceste produse.

Această ordonanţă a fost dictată, în principal, de o necesitate: satisfacerea necesităţilor trupelor austriece, rămase după eliberarea de sub ocupaţia otomană, precum şi pentru suplinirea lipsei acute de apă potabilă ce a determinat şi dezvoltarea unei serii de proiecte pentru alimentarea Cetăţii cu apă prin conducte de lemn şi construirea unui turn de apă alimentat din Bega.

Fabrica de Bere Timişoreana funcţionează în acelaşi loc de aproape trei secole, fiind o îmbinare între tradiţie şi tehnologii de ultimă oră. Majoritatea clădirilor au fost renovate, dar s-a încercat păstrarea stilului arhitectural al secolului al XVIII-lea.

Timp de mai bine de un secol, fierbătoria construită în Palanca Nouă, azi cartierul Fabric, a fost exploatată în regie proprie de autorităţile militare, fiind apoi închiriată sau concesionată succesiv mai multor proprietari. În 1870, fierbătoria intra în lichidare.

Patru ani mai târziu, fabrica a fost achiziţionată, în urma unei licitaţii, de Casa de Economii din Timişoara, devenind prima societate pe acţiuni din Banat. Un an mai târziu şi-a reluat activitatea în proprietatea unor timişoreni.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata