Mărci româneşti de tradiţie: Borsec

Oraşul Borsec este situat la o distanţă de 26 km de Topliţa, pe drumul naţional Topliţa – Piatra Neamţ, în Depresiunea Borsec, din nord-vestul judeţului Harghita. Localitatea se află la o altitudine de aproximativ 900 m faţă de nivelul mării şi are o populaţie de aproximativ 2.585 de locuitori.

Pe lângă ambianţa pitorească, staţiunea este faimoasă datorită calităţii apelor sale minerale, pentru care a primit rangul de ”Oraş-staţiune balneo-climaterică” în anul 1953. De atunci şi până la începutul anilor ’90, perioadă în care a fost supranumită ”Perla Carpaţilor”, Borsec a ajuns la rangul de staţiune de interes naţional.

Numele Borsec provine, după unii autori, din expresia generică ”borviz” (apă minerală) şi ”borviz szek” (scaunul apei minerale). Din prescurtarea acestor două cuvinte, eliminându-se cuvântul ”viz” (apă), care se subînţelege, a rezultat cuvântul Borsec. După o altă versiune, denumirea ar veni de la gustul acrişor, ca de vin (”bor”), al apelor minerale carbogazoase, de unde şi numele pârâului principal al depresiunii, denumit ”pârâul Vinului”. Cuvântul ”szek’ (scaun) făcea referire la forma politico-administrativă de organizare.

 

  • Izvoarele de apă minerală

Izvoarele de apă minerală de la Borsec sunt numeroase, cu debite variabile dar suficiente pentru a putea fi utilizate economic, fiind principalul motor economic al localităţii. Caracterele de mineralizare le încadrează în grupa apelor mixte bicarbonatate, calcice, magneziene, carbogazoase şi hipotone.

Izvoarele Depresiunii Borsec se împart în două grupe. Cele nordice, care provin din fâşia de calcare cristaline (izvoarele 1, 2, 3, 5, 6) şi cele sudice, cantonate în tuf calcaros (izvoarele 10, 11, 15). Izvoarele cele mai importante calitativ şi ca debit ale staţiunii sunt izvoarele 1 şi 2.

Ambele sunt captate, apa lor carbogazoasă — bicarbonatată fiind întrebuinţată la îmbuteliere, cure externe şi interne. Urmează, ca importanţă, Izvorul Boldizsár/Madonna/Horia, care are cea mai înaltă temperatură a apei, Izvorul László/Cloşca şi Izvorul Lázár/ Crişan.

 

  • Efectele terapeutice

Primele cercetări ale efectelor apelor din Borsec s-au realizat în 1773, când profesorul Krantz Heinrich, din însărcinarea margrafului Austriei, a studiat şi evidenţiat calităţile izvoarelor Fýkút şi Lobogó, dispărute în 1926. În 1774, L. Wagner publică un studiu privind apele minerale din Borsec, în revista ”Academische Dissertat”. În 1825, dr. Schneit Dániel scrie lucrarea ”Izvoarele minerale ale Borsecului”. În 1863 J. Mayer, iar în 1873 dr. Neustadter au analizat efectele îmbăierii cu apă Borsec şi au început construirea unor băi curative, cunoscute sub denumirile de ”Lobogó”, ”Lázár”, ”Sáros” etc. În 1893, în jurnalul ”Siebenburgische Quartalschrieft”, sunt enumerate noi afecţiuni ce puteau fi vindecate cu ape minerale de Borsec.

Analiza compoziţiei chimice începe în 1927, în laboratoarele universităţilor din Bucureşti, Budapesta şi Cluj.

Apele minerale naturale Borsec au un conţinut echilibrat de minerale, o cantitate scăzută de fier şi o concentraţie ridicată şi stabilă de dioxid de carbon natural.

În 1844, poetul Vasile Alecsandri a ajuns la Borsec şi a povestit un an mai târziu, cu entuziasm, despre calitatea, îmbutelierea şi transportarea apelor. În textul publicat de el în ”Calendarul Foaiei săteşti”, vorbea despre cura cu apă de Borsec astfel: ”Tot metodul se cuprinde în două articole: 1. A bea câtă apă se va putea mai multă; 2. A lua baie la Lobogo, sau la Şaroş, sau la Elisaveta, sau la Lazăr. Aceste sunt cele patru basinuri din Borsec. Puteţi alege pe care v-a plăcea. Şaroşul însă este orânduit mai cu seamă pentru reumatismuri, şi Lobogo pentru slăbăciuni.”

Cura internă cu apă de Borsec, deci prin consumul direct al acesteia, este indicată, printre altele, în boli ale tubului digestiv, în hepatite cronice, afecţiuni biliare, în boli de nutriţie precum diabetul neinsulinodependent, în hipertiroidii uşoare, în tulburări renale. Cura externă este recomandată în special în tratarea unor forme incipiente de boli cardio-vasculare şi pentru uşurarea durerilor articulare, reumatice şi post-traumatice.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata