Marea Britanie: Un covor de maci, omagiu pentru eroii din Primul Război Mondial – VIDEO

Marea Britanie a marcat marți Ziua Veteranilor, cunoscută și sub numele de Ziua Armistițiului, printr-o ceremonie în cursul căreia s-a finalizat ‘plantarea’ în grădina de lângă Turnul Londrei a 888.246 de flori de mac din ceramică – una pentru fiecare dintre soldații britanici căzuți la datorie în Primul Război Mondial, încheiat în urmă cu exact 96 de ani, notează EFE.

Covorul de maci din ceramică — creație a artiștilor Paul Cummins și Tom Piper — a început să fie realizat la 5 august, iar multe dintre florile roșii care îl alcătuiesc au fost purtate în ultimele luni de britanici la piept, la reverul hainei sau pe borul pălăriei.

De miercuri, circa 8.000 de voluntari vor începe să destrame acest covor special. Unele din florile care îl compun au fost scoase la vânzare pe internet, iar altele vor fi incluse într-o serie de expoziții itinerante care vor străbate Marea Britanie în următorii patru ani.

„The Poppy Appeal” (‘Apelul macilor’), campania organizată anual de armata britanică pentru a strânge fonduri pentru veterani și familiile acestora, a beneficiat în 2014 de sprijinul a 350.000 de voluntari. Aceștia au oferit 45 de milioane de flori de mac și au obținut, din donații, aproximativ 40 de milioane de lire (51 de milioane de euro).

Florile de mac de un roșu-sângeriu au acoperit în 1918, când Primul Război Mondial era pe sfârșite, câmpurile din nordul Franței și Flandrei pe care încă mai zăceau trupurile a mii de soldați uciși în lupte. De aceea, aceste flori au devenit un simbol al celor care și-au pierdut viața în bătălii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES) Video: Telegraph.co.uk

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata