Marele bluff al independenţei energetice

Imediat după escaladarea tensiunilor ruso-ucrainene, preşedintele american Barack Obama a venit cu soluţia salvatoare pentru Europa: asigurarea independenţei energetice faţă de Rusia prin importul gazelor de şist din SUA.

Chiar dacă exportarea acestora este interzisă de legislaţia americană, Congresul s-a mobilizat rapid pentru a găsi soluţiile tehnice de anulare a interdicţiei ce datează încă din 1970, mai ales că pe lista ţărilor europene dispuse să apeleze la soluţia americană s-au înscris deja Ungaria, Polonia, Slovacia şi Republica Cehă.

În contrapartidă, companiile petroliere îşi intensifică activitatea în domeniu încheind contracte de colaborare cu omonimii lor francezi, germani şi… americani.

Ceea ce nu se spune însă este că experţii avertizează încă de acum doi ani că exploatarea gazelor de şist este o bulă care stă să se spargă şi care poate produce efecte similare cu cea financiară din 2008.

Dănuţ Dudu

  • Perspective sumbre pentru gazul de şist în SUA

Permisiunea (a se citi: promisiunea) preşedintelui Barack Obama de a exporta gaze de şist către Europa pentru a contracara forţa armei economice a Rusiei se dovedeşte un bluff. Nu trebuie să fii expert sau geolog pentru a înţelege că volumul de gaz şi petrol existent între straturile de şisturi bituminoase este net inferior celui existent în rezervele clasice.

Exploatarea sălbatică a gazelor de şist în SUA în speranţa că, în câţiva ani, aceasta va deveni nu numai independentă de importul de hidrocarburi ci un exportator net (SUA cocheta chiar cu ideea că va deveni cel mai mare exportator mondial de hidrocarburi) poate duce la spargerea bulei numită exploatarea gazului de şist.

Şi asta nu o spunem noi, ci o sumă de experţi americani care încep să tragă semnale de alarmă referitoare la acest subiect. Este în special cazul lui William Engdhal care avertiza, în cadrul unui material publicat pe 9 aprilie de NSBC Internaţional, că previziunile referitoare la exploatarea gazelor de şist în SUA sunt din ce în ce mai pesimiste. Mai mult acesta susţine că spargerea bulei gazelor de şist va avea loc înainte de finalul acestui an.

Afirmaţia sa se bazează pe faptul că marile companii petroliere îşi sistează investiţiile în domeniu ceea ce înseamnă, în opinia acestuia, că în câţiva ani teritoriile americane devastate de exploatarea gazelor de şist nu vor mai conţine decât sonde abandonate.

Articolul lui Engdhal pune în acelaşi timp accentul pe dezinformarea voită făcută de preşedintele american care incită ţările europene să abandoneze importul gazelor ruseşti în favoarea importului de gaze de şist americane.

Numai că nu trebuie să fii expert pentru ca să nu-ţi pui întrebări legate de dimensiunea vaselor care ar trebui să transporte gazul de şist lichefiat din porturile americane către cele europene pentru a putea compensa necesarul de gaze importate de Uniunea Europeană din Rusia.

Cu alte cuvinte, este evident că gazoductele care leagă Rusia de Uniunea Europeană încă nu pot fi neglijate, iar demersurile făcute la nivel european pentru exploatarea gazelor de şist se vor dovedi inutile în cazul în care se va sparge bula gazului de şist în SUA. Asta în condiţiile în care atât Franţa cât şi Germania încă îşi bazează consumul intern de energie electrică pe centralele nucleare al căror viitor pare a fi însă incert după evenimentele de la Fukushima.

Citește și
2 Comentarii
  1. gazul spune

    un articol foarte bine scris, cine are timp sa il citeasca. ofera o perspectiva diferita asupra situatiei internationale.

  2. Amalia Sandu spune

    Marele bluff al independentei energetice este cumpararea si vinderea energiei in Uniunea Europeana.Centralele nucleare din Japonia au fost fisurate.Exonmobil este o firma cu datorii la stat.Fracturarea hidraulica trebuie sa fie prioritarea numarul 1 de catre Agentia Nationala a Resurselor Minerale.Centrala Fukushima ar trebui sa aiba investitii europene.Gazele de sist o alta problema ar trebui sa fie prioritatea a Uniunii Europene de a da o legislatie europeana.In ce priveste indepedenta energetica ar trebui sa fie prioritarea UE.Petrolul ar trebui ieftinit pentru consumatorii casnici.Poluarea trebuie combatuta prin folosirea noxelor.SUA si UE sa faca o dezbatere privind energia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata