Marga Barbu, „doamna westernului românesc”

25

Frumoasă, elegantă, cu o distincţie aparte, şi-a cucerit publicul atât prin rolurile jucate în teatru, cât şi prin personajele de film cărora le-a dat viaţă. Dar rolurile cu care numele actriţei Marga Barbu – de la a cărei naştere se împlinesc, la 24 februarie, 85 de ani – se identifică în conştiinţa publicului sunt Aniţa, din seria filmelor cu haiduci, şi Agatha Slătineanu, din seria filmelor cu Mărgelatu.

S-a născut la 24 februarie 1929, la Ocna Şugatag, în Maramureş. Tatăl ei era directorul salinelor din localitate, iar mama — balerină cu studii la Viena. A avut o copilărie frumoasă, dar era o fetiţă timidă.

„Singura mea explozie de exuberanţă a fost la 4 ani. Atunci am făcut senzaţie la o serbare citind cuplete pentru reclame. În copilărie mă jucam tot timpul de-a farmacista, dar toţi cei din jur erau încântaţi să mă vadă imitându-i perfect pe musafiri”, îşi amintea Marga Barbu într-un interviu.

 

  • Prima dragoste, dansul

Ulterior, familia ei s-a mutat la Bucureşti. Adolescentă fiind, a studiat la Liceul „Regina Maria”. Prima ei mare dragoste a fost dansul şi ar fi făcut orice ca să-şi urmeze mama într-o carieră de balerină.

”M-am apucat întâi de dans. Mama mea făcuse şi ea balet la Viena. Am fost angajata Operei Române, dar la vizita medicală s-a descoperit că am ceva cardiac şi trebuia să mă operez. Eram disperată, voiam să mă sinucid… Eu ziceam că sunt făcută pentru dans şi nu mă vedeam făcând altceva. Dar mâna Celui de Sus ştie mai bine decât noi ce ne trebuie. (…) Nu regret, pentru că meseria de dansatoare e scurtă, epuizantă şi nu aş fi rezistat prea mult. Totul mi-a fost parcă predestinat în viaţă”, spunea artista în interviu.

La terminarea liceului, tatăl ei a hotărât să o înscrie, simultan, şi la Filosofie (unde a urmat un singur an), şi la Teatru.

„Am fost admisă pe muchie de cuţit. În două zile am învăţat o poezie (…) şi un sonet de Eminescu cu care am avut inconştienţa să mă prezint la examen. Dar destinul, care a avut un mare rol pentru mine, a hotărât că trebuie să fiu actriţă. Multe lucruri au venit de la sine în viaţa mea”, spunea Marga Barbu.

A absolvit Institutul de teatru din Bucureşti în 1950, iar din 1952 şi până la pensionarea sa, în 1993, a fost actriţă la Teatrul Nottara, unde a putut fi admirată în roluri memorabile. Rolul său preferat din teatru a fost cel al Cleopatrei din piesa „Antoniu şi Cleopatra” de William Shakespeare. A jucat şi roluri de comedie precum cele din „Mâţa-n sac” sau „Mizerie şi nobleţe”.

”Eu nu m-am bătut niciodată pentru roluri. O singură dată mi-am dorit să joc un rol neapărat, Cleopatra lui Shakespeare, în care nu am fost de la început distribuită. (…) Am reuşit să obţin rolul şi l-am jucat cu succes. A fost un moment important pentru mine în teatru.(…) Am avut şi în teatru roluri memorabile”, declara actriţa.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata