Marian Năstase (Alro): Bursa de energie din România arată ca în evul mediu

Bursa de energie electrică din România continuă să arate ca în evul mediu, întrucât ofertele de vânzare și de cumpărare a energiei se depun în plic închis și multe licitații sunt astfel ratate, spune Marian Năstase, președintele Consiliului de Administrație al Alro Slatina, într-un interviu acordat AGERPRES.

Întrebat dacă liberalizarea pieței de energie este un lucru bun pentru consumatori, el a răspuns: ‘Teoretic e un lucru bun. Practic, ca să ai o piață funcțională, trebuie să ai instrumentele de piață funcționale. Și vă dau un exemplu: la noi în continuare pe PCCB (Platforma Centralizată a Contractelor Bilateriale din cadrul bursei de energie OPCOM — n.r.), discutăm de această chestiune de mai bine de doi ani, licitațiile de achiziție de energie electrică sunt în continuare în plic închis, ca în evul mediu’, a precizat Năstase.

El a argumentat prin numărul mare de licitații ratate pe această piață.

‘Așa era și atunci, se trimitea o depeșă la castelul de vizavi. Venea un nene călare cu o depeșă sigilată. Noi punem ștampilă, ei puneau sigiliul cu ceară, își punea omul inelul acolo și spunea: ‘Du-l la vecinul, să vedem dacă îmi dă trei capre’. Deci, dacă mă întrebați pe mine, e cam de evul mediu. E greu să spui că e funcțională. Și se vede în numărul de licitații ratate’, a continuat oficialul Alro.

Potrivit acestuia, ca piața să fie funcțională, este nevoie de competitivitate și transparență.

‘Când mă duc la piață să cumpăr roșii, toți își pun prețurile. Mă duc și încep să mă uit, imi place, nu-mi place, mă uit la roșii… Apoi încep o negociere. În primul rând, îmi aleg vânzătorul și chiar și la el mă duc și-i zic: ‘Nene, cu cât dai roșiile, că vreau să iau 500 de kile de roșii, că vreau să fac bulion pentru doi ani’. Omul se uită la prețul lui pe kilogram și zice: ‘Moșule, dacă iei 500 de kile, pentru matale îți fac un preț’.

Așa funcționează orice piață. Deci trebuie să fie transparentă și competitivă. Din păcate, la noi e doar transparentă și asta până la un punct, dar competitivă sigur nu este, cu excepția Pieței pentru Ziua Următoare. Apoi trebuie să ai instrumente de acoperire a riscului, or din păcate acestea lipsesc cu desăvârșire’, a arătat el.

Năstase a mai explicat că un alt lucru care lipsește pentru ca piața să fie funcțională este conexiunea cu alte țări.

‘Mai există un aspect. Dacă nu-mi place piața, mă duc la altă piață, mă duc la Obor. Deci am posibilitatea să aleg mai multe piețe. Mă urc în autobuz și mă duc la Obor și mă uit acolo.

E o piață mai mare, cu mai mulți băieți care vin să vândă roșii, s-ar putea să găsesc prețuri mai bune. Ce se întâmplă pe piața de energie: noi nu avem interconexiuni. Eu dacă vreau să iau energie din Germania pentru că e mai ieftină, nu am autobuz. Asta e o problemă structurală, profundă, întrucât Comisia Europeană a zis vrem interconexiuni, vrem o piață liberă, competitivă, astfel încât consumatorii să plătească mai puțin. Realitatea de azi ne arată profituri uriașe la companiile de energie și nicio conexiune făcută sau foarte puține, nesemnificative’, susține Năstase.

Astfel că, în opinia sa, este nevoie ca societățile energetice să investească în infrastructură.

‘Dar interconexiunile costă bani, așa că, după părerea mea, trebuie puse niște ținte clare actorilor din sectorul energetic. Adică te las să-ți faci profituri, cu condiția să faci interconexiuni. Te las să-ți faci regenerabile, dar fă-ți capacități de echilibrare, nu să iei banii pe regenerabile, iar eu să preiau efortul de echilibrare în sistemul meu învechit, în care tu n-ai băgat niciun ban. Dar totul trebuie făcut cu multă analiză și discernământ și trebuie să ținem cont că deja s-au pierdut mulți ani’, a adăugat Marian Năstase.

România are în plan liberalizarea totală a piețelor de energie electrică și gaze naturale.

La electricitate, piața a fost complet liberalizată la 1 ianuarie 2014 pentru consumatorii industriali, iar, pentru cei casnici, dereglementarea va veni la 31 decembrie 2017.

Piața gazelor va fi complet liberalizată pentru industrie la 1 iulie 2014, potrivit intențiilor Guvernului, în timp ce, pentru populație, prețurile reglementate vor continua până la 31 decembrie 2018. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata