Marie Sklodowska-Curie, prima femeie care a primit un Premiu Nobel

Marie Sklodowska-Curie (născută Maria Sklodowska), de la a cărei moarte se împlinesc pe 4 iulie 80 de ani, este cunoscută pentru cercetările efectuate în domeniul radioactivității și pentru descoperirea poloniului și a radiului, ca și pentru introducerea termenului de radioactivitate.

Ea este, de asemenea, prima femeie căreia i-a fost decernat un Premiu Nobel și primul savant care a primit două Premii Nobel (în două domenii diferite — fizică și chimie).

Marie Sklodowska-Curie s-a născut pe 7 noiembrie 1867, la Varșovia, în Polonia, într-o familie de profesori.

A învățat la școli din Polonia, obținând rezultate excelente. A dobândit, de asemenea, cunoștințe științifice și de la tatăl său, profesor de matematică și fizică. În copilărie și adolescență nu a fost ocolită de greutăți, astfel că după terminarea studiilor secundare a fost nevoită să lucreze ca guvernantă la o familie din Varșovia pentru a-și câștiga existența. Au urmat mari sacrificii în vederea strângerii banilor pentru a putea pleca să-și continue studiile la Paris.

În 1891 pleacă la Paris, unde sora sa mai mare, Bronislawa, urma deja studii în medicină, și în același an începe studiile la Sorbona, unde își ia licența în fizică (în 1893) și în matematică (1894).

Tot la Paris îl cunoaște, în 1894, pe fizicianul francez Pierre Curie, cel care o convinge să se stabilească definitiv în Franța și cu care se va căsători în anul 1895.

În anul 1896 fizicianul francez Antoine-Henri Becquerel descoperă fenomenul de radioactivitate (la uraniu).

Marie Curie a început cercetările în domeniul radioactivității (care se vor solda cu descoperirea a două noi elemente radioactive — poloniu și radiu ) iar curând i se alătură în acest demers și soțul ei. Tot alături de Pierre Curie se pregătește și pentru doctorat, având ca temă radioactivitatea.

În 1897 se naște prima fiică a soților Curie — Irene, iar în 1904 — cea de-a doua fiică, Eve.

Primele cercetări au fost adesea efectuate în condiții grele. Cei doi soți au depus o muncă asiduă în laborator, Marie Curie îngrijindu-se în paralel și de creșterea celor două fetițe. Cu toate acestea, ea a mărturisit mai târziu că cei mai frumoși ani din viața sa au fost cei petrecuți în laborator.

În 1898, cei doi cercetători aveau să constate că undele radioactive emise de pehblendă — un minereu bogat în uraniu — erau mai intense. Marie Curie și-a dat seama că a descoperit un nou element chimic. Continuă cercetările alături de soțul său și concluzionează că pehblenda conține două elemente responsabile de emisia acelor unde radioactive mai puternice. În 1898 reușește să izoleze unul dintre aceste elemente, care se va numi poloniu, după Polonia, țara de origine a savantei.

La 26 decembrie 1898 soții Curie anunță că au descoperit în cursul cercetărilor un element radioactiv necunoscut, diferit de poloniu (mai târziu Marie Curie va izola respectivul element, denumindu-l radiu).

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata