Marile magazine ar putea fi obligate la plata unui impozit suplimentar în funcţie de venitul anual

Contribuabilii care desfăşoară activităţi economice de natura supermarketurilor ar putea fi obligaţi la plata unei cote de impozit suplimentar în funcţie de venitul anual, ajungând la 1,2% pentru sume care depăşesc 50.000.000 euro, potrivit unei propuneri legislative depuse la Senat.

Proiectul modifică Codul fiscal în acest sens şi a fost iniţiat de 16 deputaţi PSD, PNL, UDMR, ALDE şi neafiliaţi.

Potrivit proiectului, „contribuabilii care desfăşoară activităţi economice de natura supermarketurilor vor fi obligaţi, pe lângă plata impozitului de 16% şi la plata unei cote de impozit suplimentar în funcţie de venitul anual astfel: 0,5% pentru suma ce depăşeşte 3.000.000 euro pe an şi 1,2% pentru suma ce depăşeşte 50.000.000 euro pe an”.

Iniţiatorii au explicat, în expunerea de motive, că supermarketurile sunt magazine mari, oferă produse necostisitoare, au o mare varietate de mărfuri, iar magazinele mici desfac o gamă restrânsă de produse, în special alimentare, ţigări şi ziare şi percep preţuri ridicate pentru a acoperi costurile înalte de operare şi volumul redus de vânzări.

„În timp ce o mulţime de comercianţi mici au pus lacătul pe uşă din cauza scăderii dramatice a vânzărilor, afacerile lanţurilor de retail din România merg ca pe roţi. Românii muncesc din greu în străinătate, trimit bani în ţară, iar patronii acestor mega magazine din afară îşi vând mărfurile în România şi îşi duc profitul în ţările lor, plătind taxe şi impozite la fel ca micii comercianţi din ţara noastră. Suplimentar, ei percep de la furnizorii autohtoni o serie de taxe şi comisioane pentru a le primi, depozita şi desface marfa”, au motivat aceştia iniţierea proiectului.

Ei susţin că este necesară introducerea unei „suprataxe pentru supermarketurile care depăşesc o anumită cifră de afaceri şi care implicit încasează un profit uriaş”.

Proiectul va intra în dezbatere la Senat, ca primă Cameră legislativă sesizată. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata