Marinescu (ANCOM): Licitaţia pentru multiplexurile de televiziune digitală terestră, organizată până la jumătatea lunii iunie

Unul dintre cele mai importante proiecte ale Autorităţii Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii /ANCOM/ pentru anul 2014 vizează demararea licitaţiei pentru acordarea multiplexurilor necesare transmiterii programelor în sistem digital terestru.

Pe de altă parte, lista subiectelor de interes din acest an va mai cuprinde promovarea Legii infrastructurii la nivelul autorităţilor locale, alocarea blocurilor de frecvenţe pentru broadband rămase după licitaţia din 2012, precum şi diminuarea tarifelor practicate între operatorii de telefonie mobilă. Despre toate aceste subiecte a vorbit Cătălin Marinescu, preşedintele ANCOM, într-un interviu acordat AGERPRES.

AGERPRES: Anul 2014 vine cu un alt buget pentru ANCOM. Ce părere aveţi despre această alocare şi către ce segmente vor merge sumele, cu preponderenţă?

CĂTĂLIN MARINESCU: Bugetul este cam în aceiaşi parametri ca şi în anii trecuţi. Suma va fi în jur de 300 milioane de lei. Din acest buget, pe anumite segmente există o creştere a veniturilor pentru că, din aprilie, intră în vigoare noile licenţe, ceea ce înseamnă mult mai mult spectru alocat spre utilizare. La cheltuieli nu există modificări semnificative, nici la cele cu personalul, nici la cele cu Bunuri şi Servicii.

Există o uşoară creştere la cheltuieli de capital, tocmai pentru că încercăm să extindem sistemul de monitorizare, astfel încât să putem acoperi o mai mare parte din ţară. Finalizăm şi Laboratorul de compatibilitate electromagnetică, plus alte proiecte multianuale, începute în anii trecuţi, care se termină anul acesta. Din punct de vedere al personalului, avem o uşoară scădere din cauza pensionărilor: 629 de angajaţi faţă de 631, anul trecut.

AGERPRES: Mult-discutata Lege a infrastructurii va continua să fie promovată şi în acest an. Practic, care sunt elementele importante pe care trebuie să le cunoască cei care vizaţi de acest act normativ?

CĂTĂLIN MARINESCU: Legea Infrastructurii a fost unul dintre cele mai importante proiecte ale noastre, în care au fost implicaţi foarte mulţi colegi. Aceştia au vorbit la nivel de autorităţi locale în fiecare primărie. Scopul a fost acela de a informa autorităţile locale asupra acţiunilor pe care ei trebuie să le întreprindă. Acţiunile de informare au avut loc în peste 3.200 de localităţi din ţară. Noi am publicat contractul-cadru de acces pe proprietatea privată, iar autorităţile locale şi-au publicat condiţiile de acces pe domeniul public. Autorităţile locale trebuie să acorde accesul pe proprietate publică fără discriminare pentru toţi operatorii care cer acest lucru.

Tocmai pentru transparenţă, autorităţile publice au obligaţia de a publica condiţiile de acces pe domeniul public. Până acum, există aproape 1.000 de autorităţi publice locale care au publicat aceste condiţii şi care sunt disponibile pe site-ul ANCOM. În acest an, o să continuăm întâlnirile, de data asta însă în comun cu autorităţile locale şi operatorii, în care să discutăm eventualele plângeri din partea operatorilor.

AGERPRES: Care sunt noutăţile referitoare la NetCity, în ce stadiu sunt lucrările şi când se preconizează definitivarea întregii reţele?

CĂTĂLIN MARINESCU: În ceea ce priveşte NetCity, am transmis o adresă Primăriei Capitalei să vedem în ce stadiu se află proiectul. Se ştie că avizul dat de noi pentru NetCity a fost atacat în instanţă, dar nu s-a obţinut suspendarea, deci proiectul continuă. Mai sunt, însă, căi de atacare a deciziei. Ca interval de finalizare pentru acest proiect nu pot să dau un răspuns concret, deoarece totul depinde şi de liniile de finanţare ale investitorului.

AGERPRES: La finele anului trecut, Poşta Română a fost desemnată din oficiu furnizor de serviciu universal până în anul 2018. Ce se va întâmpla cu contractul-cadru şi regulile de furnizare a serviciilor poştale din sfera serviciului universal, de care vă veţi ocupa în acest an?

CĂTĂLIN MARINESCU: Anul trecut, Poşta a avut situaţia financiară auditată. Având situaţii financiare auditate, ei îşi pot baza tarifele pe costurile pe care le au. Vorbim despre primul an în care Compania are situaţii financiare auditate şi în acest context ei sunt liberi să-şi modifice tarifele pentru acele servicii din afara sferei serviciului universal, iar pentru cele care sunt în sfera serviciului universal trebuie să ceară un aviz din partea Autorităţii.

AGERPRES: În ceea ce priveşte televiziunea digitală terestră, după încheierea consultării publice din 8 ianuarie 2014, urmează să fie stabilite tarifele pentru multiplexuri? În ce marjă se vor încadra acestea?

CĂTĂLIN MARINESCU: După încheierea etapei de consultare publică, urmează Hotărârea de Guvern, în care va fi stabilită taxa de licenţă pentru multiplexuri. Noi am propus o valoare, dar Secretariatul General al Guvernului iniţiază Hotărârea de Guvern. Nu pot să vă spun acum un tarif, vreau mai întâi să vedem ce părere are şi Ministerul de Finanţe. Tot ce pot spune este că în alte ţări taxa a fost zero, ceea ce nu cred că se va putea aplica în România. Sunt însă şi cazuri în care suma ajunge la câteva sute de mii de euro. Totuşi, nu sunt valori foarte mari. Să nu vă aşteptaţi la sume practicate la nivelul licenţelor pentru telefonia mobilă, de exemplu.

Business-ul este total diferit în cazul televiziunii digitale, mai ales în România, unde proporţia celor care recepţionează programele tv prin antenă este foarte scăzută.

Deci, după încheierea consultării publice, va fi organizat un Consiliu Consultativ, cel mai probabil până la finele lunii februarie, în cadrul căruia vom avea faza finală a discuţiilor cu industria şi vom aproba caietul de sarcini. Sperăm ca până atunci să fie aprobată Hotărârea de Guvern cu taxa de licenţă pentru că ea va trebui trecută în caietul de sarcini. De asemenea, trebuie să avem şi din partea CNA acea modalitate prin care furnizorii de conţinut pot opta pentru multiplex.

Vrem să organizăm licitaţia pentru multiplexuri până la jumătatea lunii iunie, cu un an înainte să intre în vigoare licenţele (17 iunie 2015, n.r.). Până atunci o să finalizăm procedura de selecţie competitivă, iar între timp, până la intrarea în vigoare a licenţelor, câştigătorii vor putea să-şi dezvolte reţeaua.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata