Mario Draghi: BCE este gata să adopte noi măsuri de politică monetară dacă va fi nevoie

Banca Central Europeană (BCE) este pregătită să adopte noi măsuri pentru a ține sub control deflația în zona euro, dacă va fi necesar, a declarat vineri președintele BCE, Mario Draghi, care a avertizat că reglementările fiscale ale blocului comunitar ‘nu ar trebui amestecate’, transmite Reuters.

‘Am ajuns acum la un nivel scăzut record al ratei dobânzii în zona euro. Consiliul Guvernatorilor BCE este pregătit să adopte măsuri suplimentare pentru a menține stabilitatea prețurilor’, a afirmat la Milano șeful BCE, după întâlnirea miniștrilor de Finanțe din zona euro.

Mario Draghi a apreciat că se observă o redresare modestă a economiilor celor 18 state care utilizează euro.

În 4 septembrie, Mario Draghi a anunțat că BCE va începe să achiziționeze obligațiuni garantate cu active (ABS) și obligațiuni ipotecare în luna octombrie pentru a ajuta la deblocarea creditării în zona euro.

Președintele BCE a precizat că începând din luna octombrie BCE va achiziționa un portofoliu de obligațiuni garantate cu active (ABS) simple și transparente precum și obligațiuni ipotecare denominate în euro, urmând ca detaliile complete cu privire la noile programe să fie oferite după următoarea reuniune de politică monetară din data de 2 octombrie.

Anterior, BCE a decis să reducă dobânda de bază la un nou minim record, 0,05%, în încercarea de a stimula economia și de a evita pericolul deflației.

Potrivit celor mai recente date Eurostat, în al doilea trimestru al acestui an, economia zonei euro a stagnat, spre deosebire de economiile SUA și Marii Britanii, în timp ce în luna august rata anuală a inflației a atins nivelul de 0,3%, cel mai scăzut din ultimii cinci ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata