Marioara Murărescu a murit

18

Realizatorul tv Marioara Murărescu a murit în noaptea de joi spre vineri, la vârsta de 66 de ani, informează televiziunea publică.

 Marioara Murărescu a fost, timp de peste 30 de ani, realizatoarea emisiunii „Tezaur Folcloric” a televiziunii publice.

Realizatoarea emisiunii ‘Tezaur folcloric’, Marioara Murărescu, s-a născut la 1 octombrie 1947, la Câmpulung Muscel.

A absolvit Conservatorul de Muzică ‘Ciprian Porumbescu’ din Bucureşti, în 1972.

Şi-a început cariera la Radio, în 1971. Începând cu 1977 a fost angajată la TVR ca realizator de emisiuni folclorice.

Din 1982 a fost realizatoarea celebrei emisiuni de muzică populară ‘Tezaur folcloric’, difuzată de TVR.

De-a lungul timpului a organizat numeroase festivaluri de folclor, concerte de colinde, emisiuni duplex cu Televiziunea Moldova la Bucureşti şi Chişinău.

A contribuit la apariţia primului disc de aur ‘Tezaur folcloric’ (1992), a primei casete video ‘Tezaur folcloric’ (2000), precum şi la realizarea lucrării ‘Cu ochii lumii’, ce reuneşte opinii despre emisiunea ‘Tezaur folcloric’.

În mai 2013, a fost lansată, la Editura Litera, colecţia ‘Mari interpreţi de folclor’, (o selecţie de zece volume însoţite de câte un CD audio) în realizarea Marioarei Murărescu.

Printre premiile pe care le deţine se numără: Premiul pentru cercetare pentru lucrarea ‘Cântecul propriu-zis din Muscel’ (1971), Prix folclorique (1977), Premiul criticii muzicale ‘Mihail Jora’ (1993), Premiul Ethnos (1995), Premiul ‘Dragoş Vrânceanu’ (1996), Premiul de excelenţă acordat de Fundaţia Ethnos (1998). În aprilie 2009, realizatoarea a fost decorată de către preşedintele României Traian Băsescu cu Ordinul ‘Steaua României’ în grad de Cavaler.

Începând din iunie 2013, a fost internată de mai multe ori în diferite unităţi medicale. Îndrăgita realizatoare TV a fost diagnosticată în 2008 cu cancer de sân, suferind două intervenţii chirugicale, iar în 2013 a fost supusă unei intervenţii chirurgicale la coloana vertebrală.

După o îndelungă suferinţă şi perioadă de spitalizare, ea a murit, la 31 ianuarie 2014, la vârsta de 66 de ani. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata