Marius Sepi: Sanitas anunţă proteste dacă Guvernul nu va înţelege că s-a ajuns la limita răbdării

Conducerea Sindicatului Sanitas amenință că va organiza ample acțiuni de protest dacă guvernanții nu vor lua în seamă revendicările legate de nivelul de salarizare și de condițiile de muncă.

Prim-vicepreședintele sindicatului, Marius Sepi, a declarat marți, la finalul unei reuniuni avute în stațiunea Covasna cu liderii organizațiilor din regiunea Centru, că Sanitas este preocupat de descentralizarea sistemului sanitar, de Legea sănătății și de salarizarea personalului din sistem, subliniind în context că una dintre principalele revendicări este ca personalul medical să fie plătit la nivel european.

„Ne dorim o lege corectă pentru munca prestată (…) Vrem ca un asistent medical să aibă minimum 2.000 de euro pe lună. În străinătate, asistenții medicali sunt bine apreciați și mi se pare normal ca statul român, în trei ani de zile, eșalonat, să aducă salariile la nivel european. Dacă nu face asta, atunci să nu mai spună că vrea să oprească exodul (…) Atât timp cât vedem zilnic scandaluri în sănătate, cu sume imense, înseamnă că sunt bani. Dacă vor să păstreze profesioniști în țară trebuie să plătească (…) Ne-am săturat să vedem pacienți care vin cu medicamente de acasă, iarna vin la spital cu radiatoare pentru căldură și pun două pături pe ei, ne-am săturat de salarii mici (…), iar dacă cineva vrea să se joace cu federația Sanitas, să se joace în continuare. Eu vă pot spune clar că federația Sanitas va da o ripostă și actualului Guvern dacă nu vrea să înțeleagă că s-a cam ajuns la limita răbdării”, a afirmat Marius Sepi.

El a spus că din 2007 și până în prezent, din sistemul sanitar românesc au plecat circa 28.000 de specialiști, iar deficitul de personal este aproape dublu.

Liderul sindical a subliniat că angajații din sistemul sanitar sunt foarte nemulțumiți de salarii, de condițiile de muncă și de statutul lor social, prin urmare, dacă revendicările lor nu vor fi luate în seamă, atunci în toamnă vor ieși în stradă pentru a organiza acțiuni de protest.

Conducerea Sanitas a afirmat că este preocupată să-și consolideze poziția pe plan național și să-și profesionalizeze structurile, iar în acest scop va pregăti în perioada următoare circa 400 de noi lideri sindicali.

Până în luna iunie, conducerea Sanitas va organiza o caravana în toate cele opt regiuni ale țării, în cadrul cărora se va întâlni cu membrii sindicali pentru a discuta despre problemele din sistem, urmând ca pe baza acestora să redacteze un raport care va fi înaintat guvernanților. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata