Mark Gray: România a făcut progrese în numeroase domenii

România a făcut progrese în numeroase domenii, de la ultimul raport în cadrul MCV, a declarat miercuri, la Bruxelles, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Mark Gray.

‘Bilanţul instituţiilor-cheie din domeniul judiciar şi în materie de integritate a rămas pozitiv, în ciuda unor circumstanţe uneori dificile. A continuat adoptarea unor modificări legislative necesare şi îndelung aşteptate, iar spiritul de cooperare dintre instituţiile judiciare şi Ministerul Justiţiei contribuie la soluţionarea problemelor de ordin managerial. În acest sens, situaţia a beneficiat de atmosfera mai calmă din punct de vedere politic din ultimii ani’, a spus Mark Gray, care a prezentat ultimul raport privind progresele înregistrate de România în cadrul Mecanismului de Cooperare şi Verificare (MCV).

Purtătorul de cuvânt al executivului comunitar a adăugat că, cu toate acestea, persistă preocupările legate de independenţa sistemului judiciar şi sunt multe exemple de rezistenţă la măsurile în materie de integritate şi anticorupţie.

Modificarea expeditivă şi netransparentă a Codului penal în decembrie 2013 a stârnit o preocupare generală, fiind privită ca o atingere adusă sistemului de combatere a corupţiei şi de promovare a integrităţii, chiar dacă Curtea Constituţională a demonstrat funcţionarea sistemului de control şi echilibru, declarând această modificare neconstituţională.

În ceea ce priveşte capitolul important al numirilor în posturi-cheie, avem o imagine de ansamblu mixtă, anumite proceduri derulându-se în mod deschis, transparent şi pe baza meritelor, în timp ce altele pot face obiectul unor critici din motive legate de interferenţe politice. În ansamblu, imaginea are consecinţe asupra măsurii în care procesul de reformă din România poate fi considerat durabil, iar evoluţiile pozitive – ireversibile.

„În mare, imaginea pe ansamblu arată că se poate să avem nişte evoluţii pozitive şi durabile. Ideea este să se continue pe această cale”, a completat purtătorul de cuvânt al CE.

Raportul MCV conţine mai multe recomandări specifice pentru viitor, una dintre acestea referindu-se la codul de conduită pentru parlamentari care trebuie să includă nişte dispoziţii cheie astfel încât aceştia să respecte independenţa justiţiei şi să indiferent de ce modificări se vor aduce Constituţiei României.

De asemenea, România ar trebui să adopte măsuri legislative de respectare a sistemului judiciar şi să se asigure că nu există excepţii în legea privind conflictul de interese şi a averii nejustificate.

Comisia invită România să continue şi să consolideze progresele realizate în ceea ce priveşte recomandările sale în materie de reformă a sistemului judiciar, de integritate şi de luptă împotriva corupţiei. Următorul raport va fi publicat peste aproximativ un an. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata