Mărul „Frumosul de Voineşti” de Dâmboviţa, soi românesc de tradiţie

Parfumat, colorat și celebru, mărul „Frumosul de Voinești” este un soi românesc realizat acum 50 de ani la Stațiunea Pomicolă Voinești din județul Dâmbovița.

Localnicii din Voinești se mândresc cu acest soi și spun că vin străini, în special din Ungaria și Polonia, care sunt interesați de acest soi.

Deși „Frumosul de Voinești” este apreciat și foarte cunoscut, localnicii se plâng că e foarte greu de întreținut, motiv pentru care mulți dintre ei s-au orientat la soiuri mai rezistente la boli.

”Este un fruct mediu spre mare, fructul are fondul galben acoperit de culoarea roșie cu dungi. Este un fruct bun, parfumat. Se coace la începutul lunii septembrie. Din păcate este foarte sensibil, reprezentativ, pentru rapăn, care este cea mai mare problemă în plantația de măr, de aceea în cultură nu se mai regăsește așa mult. Din această cauză și localnicii au renunțat la acest soi. Este un soi sensibil la rapăn, este necesar să se aplice un număr foarte mare de tratamente, care sunt costisitoare, strict financiar nu mai este rentabil”, a declarat directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești, Daniel Comănescu.

Nici la stațiune nu mai sunt culturi de „Frumos de Voinești”, acesta regăsindu-se doar în colecția de soiuri. Stațiunea pomicolă de la Voinești are o colecție de peste 700 de soiuri de măr, fiind cea mai importantă bază genetică din țară pentru soiuri pomicole.

”’Frumosul de Voinești’ de asta nu a mai fost folosit nici în plantații la stațiune, pentru că nu mai este așa de căutat, nu este eficient economic. Și din cauza schimbărilor climatice acest rapăn înaintează foarte tare pe fondul umidității. Și cum anul acesta a fost foarte multă ploaie, credeți-mă că pomii sunt foarte afectați. Sunt câțiva nostalgici, printre care mă număr și eu, personal mai am vreo 100 de pomi ‘Frumosul de Voinești’, îmi plac foarte tare, sunt niște mere aromate, gustoase. Frumosul de Voinești este o denumire care a rămas așa, nu cred să fie înregistrată la OSIM ca marcă înregistrată. Noi, la stațiune, suntem cu mari probleme financiare, așa că nu putem face mare lucru în privința aceasta. Nu am putut să omologăm nici soiurile bune făcute de stațiunea pomicolă după anul 2000”, mai spune directorul Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Pomicultură Voinești.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata