Maşinile care se conduc singure ridică probleme de etică

26

Mașinile care se conduc singure nu pun doar probleme tehnologice și de reglementare, ci și întrebări etice, susține un studiu american, citat de site-ul techinsider.io.

Dacă un astfel de vehicul autonom s-ar afla în situația în care ar trebui să aleagă între a lovi un om sau o mașină, ce ar alege? Sau dacă una dintre aceste variante ar fi inevitabilă, ar lovi mai degrabă un alt autoturism plin de pasageri sau s-ar izbi de un perete, riscând să îi accidenteze pe ocupanții săi?

Aceste întrebări sunt abordate de studiul „Vehiculele autonome au nevoie de etică experimentală”, discutat în revista americană MIT Technology Review.

„Unele situații vor obliga vehiculele autonome să aleagă cel mai mic rău”, arată studiul.

„Spre exemplu, să dea peste un pieton pe drum sau peste un trecător pe trotuar. Sau să aleagă dacă să lovească un grup de pietoni sau să sacrifice propriul pasager izbindu-se de un zid. Este o provocare formidabilă să definești algoritmii care vor ghida vehiculele autonome în astfel de dileme morale. În particular, acești algoritmi morali vor trebui să țină seama de trei obiective posibil incompatibile: comportamentul mașinilor să fie consecvent, să nu provoace indignarea publică și nu descurajeze cumpărătorii”.

Studiul nu încearcă să dicteze răspunsul „corect” sau „greșit” la vreuna dintre aceste întrebări, însă atrage atenția că felul în care vor răspunde companiile producătoare va avea impact asupra adoptării de automobile autonome.

Pentru a-și fundamenta opiniile, cercetătorii Jean-Francois Bonnefon, Azim Shariff și Iyad Rahwan de la Școala de Economie din Toulouse au realizat trei cercetări care arată că oamenii sunt „relativ de acord” cu ideea că vehiculele autonome ar trebui să fie „programate pentru a minimiza numărul morților în cazul unei vătămări inevitabile.”

Anterior, MIT Technology Review a relatat că un profesor de la Universitatea Stanford a condus un atelier la începutul acestui an, care a reunit mai mulți filosofi și ingineri, pentru a discuta acest subiect.

„Cea mai mare problemă etică este cât de repede acționăm”, a declarat pentru revista menționată Bryant Walker-Smith, asistent universitar la Universitatea din Carolina de Sud, care studiază consecințele juridice și sociale ale mașinilor autonome.

Potrivit acestuia, în condițiile în care anual 1,2 milioane de persoane mor în accidente de mașină, a avansa prea lent în privința tehnologiei care face posibile mașinile autonome este în sine o problemă etică. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata