Mediaş (judeţul Sibiu) – capitala gazului din România

Municipiul Mediaș, aflat în nordul județului Sibiu, este considerat capitala gazului din România, pentru că în oraș sunt sediile centrale ale celor două mari societăți din industria gazului, Romgaz și Transgaz, conform vicepreședintelui Consiliului Județean (CJ), Ioan Banciu.

Romgaz și Transgaz contribuie cu 25% la bugetul Mediașului, oraș în care peste 6.000 de oameni lucrează în industria gazului.

De altfel, primarul Mediașului, Teodor Neamțu, susține că „gazul metan este sângele municipiului de pe Târnava Mare”.

„Istoria, tradiția și viața comunității locale medieșene este legată de cele două societăți ale gazului metan, Romgaz și Transgaz. Cele două societăți ale gazului metan sunt pilonii de susținere și dezvoltare a Mediașului și zonei de nord a județului Sibiu. Stabilitatea pieței muncii și numărul mare de angajați din acest domeniu, peste 6.000, asigură Mediașului și zonei, un climat de confort și siguranță. Contribuția Romgaz și Transgaz la bugetul municipiului reprezintă aproximativ 25% din bugetul local neconsolidat, ceea ce înseamnă aproape 60% din bugetul alocat investițiilor. Romgazul și Transgazul reprezintă un brand al Mediașului, iar municipiul nostru se identifică cu sintagma ‘capitala gazului metan'”, a precizat primarul Teodor Neamțu.

Potrivit acestuia, Romgaz și Transgaz contribuie la dezvoltarea economică a municipiului Mediaș, dar și la susținerea proiectelor culturale și a sportului local la nivel înalt, prin echipele de baschet și fotbal.

„Mediașul pulsează în jurul celor două mari societăți gazifiere, a căror prezență în centrul țării, în Ardeal, este vitală și obligatorie”, spune edilul.

La finalul lunii iulie, acționarii Societății Naționale Romgaz au aprobat, la Adunarea Generală, bugetul de venituri și cheltuieli al companiei pentru anul 2014, care prevede un profit net de peste un miliard de lei, pe fondul unor venituri totale de 5,089 miliarde lei și unor cheltuieli de 3,578 miliarde lei.

România va produce în anul 2020 o cantitate de gaze naturale utilizabile de 9,8 milioane de tone echivalent petrol (tep), în creștere cu 11,2% față de producția previzionată pentru acest an, potrivit unei estimări de la începutul anului a Comisiei Naționale de Prognoză (CNP) privind balanța energetică a țării.

Pentru anul acesta, CNP estimează o producție de gaze de 8,8 milioane de tep. Importurile de gaze vor scădea cu 8%, de la 1,2 milioane de tep în acest an, la 1,1 milioane tep în 2020. Consumul național de gaze al țării se ridică la 12 — 13 miliarde de metri cubi anual. În prezent, România importă 20 — 25% din necesarul de gaze naturale dintr-o singură sursă, respectiv Federația Rusă. Producția autohtonă de gaze este împărțită între doi mari producători interni, respectiv Petrom și Romgaz.

Directorul general adjunct al Societății Naționale de Gaze Naturale Romgaz, Dumitru Rotar, declara în luna iunie că, pe fondul crizei din Ucraina, producția internă a României și depozitele de înmagazinare, din punct de vedere statistic, pot să acopere cererea de gaze naturale, inclusiv pe timp de iarnă.

„Trebuie să aveți în vedere că am trecut deja peste două crize, în 2006, când s-au oprit parțial livrările, și alta în 2009, când s-au oprit total. Trebuie să aveți în vedere dinamica cererii din România și aceasta a scăzut în ultimii ani, în condițiile în care producția celor doi mari producători a rămas constantă. Trebuie să aveți în vedere că dacă în 2005 capacitatea de extracție din România era undeva la 14 milioane de metri cubi zilnic, acum este de 30 de milioane de metri cubi pe zi. În acest sens, dacă discutăm de statistică, de medii, există posibilitatea unor influențe minime, dacă discutăm pe termen mediu, peste șase luni de zile. Practic, producția internă cu depozitele de înmagazinare pot să acopere cererea. Cu precizarea că discutăm despre statistici medii de consum. Sunt medii zilnice pe iarnă”, menționa directorul Rotar.

Acesta arăta că producția zilnică de gaz metan este de 30 de milioane de metri cubi, că se extrag din depozite, în medie, 20 — 25 de milioane metri cubi, și că potențialul mediu este de 55 de milioane de metri cubi pe zi.

România ocupă locul trei în Uniunea Europeană în privința zăcămintelor de gaze naturale, după Olanda și Marea Britanie. Consumul intern al României pentru anul trecut a fost 12,5 miliarde de metri cubi, dintre care 11 miliarde metri cubi au provenit din producția internă, iar restul de 1,5 miliarde metri cubi din Rusia, în special iarna.

România dispune de opt depozite de gaze cu capacitatea totală de 3 miliarde de metri cubi.

Practic, când vorbim de o eventuală criză a gazului în România, toate privirile sunt ațintite spre Mediaș, o cetate medievală transformată în ultimii ani mai mult într-o cetate a gazului.

În România, primele emanații de gaz natural au fost descoperite la Sărmășel, județul Mureș, în anul 1909. Sonda 2 Sărmășel, destinată inițial extragerii sărurilor de potasiu, a accesat unul dintre cele mai bogate zăcăminte de gaze naturale ale lumii din acea perioadă, potrivit Romgaz.

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata