Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi bilete de trimitere vineri şi luni

Medicii de familie nu vor elibera reţete compensate şi nici bilete de trimitere vineri,1 şi luni, 4 aprilie, au declarat reprezentanţii Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie şi cei ai Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie.

Medicii au decis însă să consulte vineri gratuit pacienţii. „De zece ani suntem în situaţia de a semna ilegal contracte retroactive, un contract adiţional se semnează în perioada în care încă este în vigoare contractul vechi. Vă anunţ că astăzi este 1 aprilie şi contractul vechi nu mai este valabil. Dorim să intrăm în normalitate şi legalitate. (…) Această decizie a noastră (n.r. — proteste) — o parte dintre noi o vor menţine, alţii s-au speriat că au fost luaţi la telefoane om cu om. Această atenţionare, acest avertisment doreşte să spună că este nevoie de modificări legislative importante pentru contractul care urmează să fie semnat peste mai puţin de trei luni. (…) Nu am zis niciodată că nu vom semna actele adiţionale, dar dorim să le semnăm legal — la timp”, a precizat, vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele SNMF, Rodica Tănăsescu.

Potrivit acesteia, pacienţii susţin protestul medicilor de familie.

La rândul său, preşedintele Federaţiei Naţionale a Patronatelor Medicilor de Familie, Doina Mihăilă, a arătat că prin această formă de protest medicii doresc să se facă auziţi.

„Prin această formă de protest ne dorim să fim auziţi, să se ştie că existăm şi că aceasta este doar prima formă şi una dintre forme. (…) Urgenţa majoră ajunge la spital, dacă este un acut ajunge la noi, avem aparate de urgenţă, rezolvăm, cele mai multe medicamente pentru afecţiunile acute oricum nu sunt compensate. Pentru urgenţele febrile nu este nimic compensat. (…) Este un episod, va urma un nou episod în care vor fi implicaţi şi pacienţii”, a declarat vineri Doina Mihăilă.

Cele două organizaţii au lansat vineri şi un document de poziţie cu titlul „Medicina de familie nu este o prioritate la stabilirea bugetului şi politicilor economice ale României, fără cabinetele noastre sistemul medical se prăbuşeşte”, care va fi trimis către toate instituţiile de decizie din sănătate, dar şi către Preşedinţie.

„Bugetul total al Sănătăţii în 2016 este de 4,2% din PIB, dar din aceste procente doar 0,86% din PIB reprezintă contribuţia statului. Restul de 3,34% din PIB reprezintă contribuţiile asiguraţilor în fondul de asigurări de sănătate. Cu alte cuvinte, statul decide să ofere servicii gratuite tuturor cetăţenilor, însă se bazează pentru acoperirea acestor cheltuieli aproape exclusiv pe contribuţia cetăţenilor şi angajatorilor care plătesc asigurările de sănătate către FNUASS”, se arată în document.

Potrivit sursei citate, medicinei de familie îi este destinat 6% din bugetul FNUASS, care însă în acest an va ajunge la 5,75%.

SNMF şi FNPMF au recomandat publicarea pe pagina CNAS trimestrial a numărului de puncte per capita şi per serviciu realizate de cabinetele de familie pe judeţe.

„Am propus ca recomandare asumarea creşterii procentului alocat din fondul FNUASS la 12% pentru asistenţa medicală primară. Este absolut realist ceea ce cerem. Este o cifră europeană. Procentul nu înseamnă fond, înseamnă procent”, a spus Rodica Tănăsescu.

Astfel, medicii indică drept surse de finanţare taxa pe viciu, bugetul pentru cheltuieli administrative al CNAS care ar putea fi redus, redistribuirea fondurilor din alte sectoare, ministere către bugetul Sănătăţii. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata