Medicii din România solicită Guvernului asigurarea unor salarii decente, „albe”, „la vedere” şi impozabile

Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România /CFSMR/ solicită autorităților asigurarea unor salarii decente, „albe”, „la vedere” și impozabile, pentru a se evita cazurile de corupție din sănătate precum cele mediatizate în ultimul timp, a declarat, sâmbătă, președintele CFSMR, Victor Esanu, în cadrul unei conferințe de presă.

„Solicităm salarii decente, „albe”, „la vedere” și impozabile, pentru că, la actualele salarii suntem expuși și vulnerabili”, a precizat Victor Esanu.

El a spus că, în urma discuțiilor cu reprezentanții Ministerului Sănătății, medicilor li s-a promis acordarea unei prime de stabilitate și o parte din coplata încasată de la pacienți, dar nici aceste promisiuni nu sunt clare.

„Luna trecută a fost ultima întâlnire cu ministrul Sănătății, întâlnire în care am depus o serie de documente referitoare la salarizare, la gărzi, la locul de muncă. Așteptăm un răspuns, dar trebuie să treacă 30 de zile. Prin intermediul presei ministrul Sănătății a anunțat că lucrează în acest moment la un proiect de stimulare a medicilor prin acordarea unei prime de stabilitate sau prin repartiția unei părți din coplată. Noi considerăm că nu este suficient. Solicităm măcar respectarea Legii salarizării care, se știe, ar duce la dublarea salariilor, chiar ministrul Voinea a susținut acest lucru. De acolo am putea discuta despre o salarizare decentă care ar ține medicii în țară și ar crește nivelul de trai al medicilor”, a precizat Victor Esanu.

Reprezentanții medicilor spun că Legea 284/2010, privind salarizarea unitară a personalului plătit din fonduri publice, se aplică deficitar în acest moment din cauza normelor de aplicare care împiedică acordarea coeficienților de ierarhizare.

Membrii CFSMR au amintit și de un studiu al Băncii Mondiale, preluat și susținut la nivel european de Federația Europeană a Medicilor Salariați, din care reiese că un medic la început de carieră ar trebui să fie plătit cu două salarii medii pe economie din statul în care este angajat.

‘În România, la un salariu mediu brut de 2.300 de lei, asta înseamnă ca un doctor să aibă 4.600 de lei la început de carieră. Asta ar însemna ca sistemul de sănătate să aibă, din eforturi publice, 7% din PIB față de 3,5% în prezent”, au precizat membrii CFSMR.

În plus, reprezentanții medicilor susțin ca banii colectați din contribuțiile de sănătate să intre direct în sistem, nu la bugetul de stat, iar suma să fie suplimentată din fonduri publice. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata