Medvedev: Sancţiunile europene vor afecta bugetul Rusiei pentru 2015

Bugetul Rusiei pentru 2015 va trebui să ia în considerare sancțiunile occidentale decise în urma crizei ucrainene, a atras atenția marți premierul rus Dmitri Medvedev, care nu a exclus o creștere a fiscalității, relatează AFP.

Bugetul va trebui „să reflecte situația actuală a economiei ruse, ceea ce include consecințele negative ale sancțiunilor adoptate împotriva Rusiei”, a declarat Medvedev la deschiderea lucrărilor pregătitoare pentru bugetul Rusiei pentru 2015-2017.

Premierul rus a considerat necesară o creștere a veniturilor statului în următorii ani, „ceea ce include opțiuni dintre cele mai variate, inclusiv o creștere a taxelor, chiar dacă o astfel de măsură nu ar fi adoptată decât în ultimă instanță”.

„Trebuie să putem înainta Dumei un proiect de buget spre mijlocul lunii septembrie”, a adăugat el.

Dmitri Medvedev s-a vrut însă liniștitor, evidențiind eforturile Rusiei de mai mulți ani pentru stabilizarea finanțelor publice. „Absența deficitului bugetar și a datoriei publice în acest an ne scutesc de îngrijorarea cauzată de instabilitatea piețelor financiare”, a declarat el.

Guvernul rus analizează eventualitatea unei creșteri a presiunii fiscale, fiind luate în considerare mai multe opțiuni, printre care o creștere a TVA, introducerea unei cote progresive de impozitare pe venit (față de taxa unică de 13% din prezent) sau o creștere pur și simplu a impozitului pe venit, conform unor informații de presă concordante.

Ministerul rus pentru Creștere Economică atrage totuși atenția asupra consecințelor nefaste ale acestor măsuri, cum ar fi o reducere a creșterii economice și a investițiilor, dar și o majorare a inflației.

Amenințată de recesiune de la începutul iernii, economia rusă se confruntă de mai multe luni cu sancțiunile adoptate de Uniunea Europeană și SUA în contextul crizei ucrainene. Potrivit unor experți, aceste sancțiuni ar putea provoca o recesiune în Rusia până în 2015.

Cele mai severe sancțiuni au fost anunțate săptămâna trecută, în special interzicerea accesului pentru băncile rusești la piețele financiare occidentale și un embargo asupra vânzărilor de arme și de anumite echipamente petroliere Rusiei. (Agenţia Naţională de Presă AGERPRES)

Citește și
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata